Opinii. Biden – Trump sau rocada mult așteptată

Dan Mlădinoiu 08.11.2020, 16:55
Opinii. Biden – Trump sau rocada mult așteptată

Biden – Trump. Două citate care spun mult, dacă nu totul, despre doi președinți ai Statelor Unite și țara lor. Fostul până de curând, Donald Trump :”Make America great again”. Joe Biden: “Este timpul să vindecăm America.” După cel mai tensionat scrutin electoral din istoria  sa, statul numărul unu mondial și-a ales conducătorul.

Biden – Trump sau rocada mult așteptată

E vorba despre un democrat, veteran al Congresului, fost vicepreședinte în administrația Barack Obama, Joseph Robinette Biden. La dreapta sa, ca o plăcută premieră, prima femeie de culoare care ajunge pe această treaptă politică și tot prima cu descendență sud-asiatică, Kamala Devi Harris. O prezență de bun augur.

Doamna Harris, fost Procuror General al Californiei, a luat cuvântul înaintea șefului ei: “Ați ales speranța, unitatea și adevărul”. Noul președinte a reamintit în alocuțiunea sa, ca un ecou mondial, că: “America este un far pentru întreaga lume”. Pe drept cuvânt, pentru că în ultimii patru ani reperul democrației consolidate, spiritul inconfundabil de tărie, tenacitate și credință intraseră în eclipsă.

Vinovatul principal s-a numit Donald Trump. Un om cinic, infatuat, căzut pradă falsei impresii că miliardele sale de dolari și simplul fapt că pe biroul său din White House, printre documente și unelte de scris, se află un imaginar sceptru imperial sunt suficiente pentru a intra în galeria de elită a șefilor de stat capabili de a scrie istorie.

Donald Trump, candidatul republican, a intrat în cursa pentru prezidențiale în fața democratului Joe Biden
Trump si Biden

Vanitos, autor de fraze dovedit contradictorii în timp, licențios, exasperant până și pentru o importantă parte a republicanilor de marcă pe care îi reprezenta, departe de maniera și manierele impuse de o funcție cu atâta aparte importanță. Încercarea de a impune cancelariilor europene măsuri ofensatoare, de a-l trata pe Papa Francisc cu acuzații nedemne și celui mai neînsemnat preot de oriunde, preocuparea cvasiexclusivă de problemele țării sale au fost tot atâtea motive de a-l face pe Trump nefrecventabil.

Celor enumerate li se adaugă retragerea Statelor Unite din Pactul de la Paris privind sistemul climatic mondial, polemicile cu Mexicul, adversitatea vădită față de UE, un NATO acoperit cu nori impredictibili, contestarea cetățeniei americane a predecesorului său de la Casa Albă, Obama. De asemenea, opoziția raportată la multiculturalism și emigrație, numărul record de mențiuni false comparativ cu alți candidați, limbajul catalogat de mass-media americană ca fiind “vulgar” și “sexist” etc. l-au trimis pe Donald Trump să joace golf în ziua când Joe Biden era declarat oficil al 46-lea președinte al Statelor Unite.

Stranie coincidență, tocmai pe 7 noiembrie, ziua națională a “amicilor” Unchiului Sam, bolșevicii. Republicanul a beneficiat și de un important umăr al șansei la alegerea lui. Contracanditata sa, Hillary Clinton, avea un avans mai mult decât lejer în sondajele campaniei din 2016. Însă, pe fir a intrat FBI, instituție care a demarat o anchetă privitoare la e-mailurile ei. Directorul Biroului Federal, James Comey, a emis concluzia ce a căzut ca un trăsnet: dna Clinton a fost “extrem de neglijentă” în gestionarea documentelor guvernamentale clasificate. O sabie ce a tăiat nodul gordian de până atunci.

În ianuarie 2017, într-o conferință de presă, Donald Trump a admis pentru prima dată că Rusia s-a aflat în spatele piratării poștei electronice a Partidului Democrat. Fostul președinte nu a încercat să fie un om de valoare pentru că nu putea. Ci unul de succes ca în multiplele sale afaceri. Or, o țară are cu totul alte cerințe de la conducătorii săi. Josh Billings spunea că în viață nu e important să ai cărți bune, ci să le joci bine pe cele pe care le ai.

Donald T. a contrazis cât de rău a putut acest adevăr. În fine, e păcat să lovești într-un om căzut. Joe Biden va prelua timona unei țări slăbite de pandemie și cu o economie inevitabil afectată. Pe noi românii ne interesează stabilitatea și soliditatea NATO și UE. Ultima, cum afirmam, șubrezită de Trump ca relații interstatale. Pentru România, victoria președintelui democrat este varianta cea mai bună, deoarece întorc Statele Unite într-o lume internațională ce nu se afla printre prioritățile fostului lider de la Casa Albă.

Parteneriatul nostru strategic cu America va continua. Poate chiar la un nivel superior celui actual. Nu ai cum să nu investești încredere într-un cuplu de magistrați cum este cel Biden-Harris. Deocamdată, lumea salută și se bucură de mutarea șahistă de curând încheiată. O rocadă între un rege așteptat de patru ani și un turn cu un statut nefast. Un gambit întârziat.

Urmăriți Impact.ro și pe