Operațiunea Neptun, 200 de tone de aur ascunse la Mănăstirea Tismana în Al Doilea Război Mondial

Beatrice Dumitru 16.04.2023, 17:29

În perioada 1944 – 1947, pe fondul evenimentelor tulburi cauzate de prezenţa trupelor sovietice pe teritorul ţării noastre, peştera de lângă aşezământul monahal de la Tismana a adăpostit tezaurul României, peste 200 tone de aur și aproximativ 12 tone de aur primite pentru păstrare de la statul polonez. Operațiunea secretă a primit numele de cod „Neptun”.

Cum a fost tezaurul la Mănăstirea Tismana

Mănăstirea Tismana, cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, cu o continuitate istorică de 600 de ani, a fost ales pentru ascunderea tezarului, deoarece nu putea să ridice mari semne de întrebare. Echipe de muncitori și-au făcut apariția în peisaj, la fel și camioane cu materiale de construcție, la fel cum se întâmplă când se deschide un șantier. Numele de cod „Neptun” al operațiunii nu avea nicio legătură cu marea sau cu marina, era tot o metodă de inducere în eroare.

Acțiunea de mutare a aurului la Mănăstirea Tismana s-a desfășurat între 8 și 22 iulie 1944. În fiecare zi erau folosite cinci dube, care au efectuat în total 75 de curse și 192,40 tone de aur au fost transportate la Tismana și depozitate în pivnița mănăstirii. După evenimentele de la 23 august 1944, conducerea BNR a înțeles că stocul de aur nu mai era în siguranță acolo, așa că a decis mutarea lui în peștera de lângă mănăstire.

Operațiunea Neptun, 200 de tone de aur ascunse la Mănăstirea Tismana în Al Doilea Război Mondial
Tezaurul ascuns la Mănăstirea Tismana.

Tezaurul a fost ascuns trei ani în peșteră

Aurul a fost depozitat inițial în pivnițele mănăstirii, dar apoi s-a decis, pentru mai multă siguranță, ca tezaurul să fie mutat într-o peșteră din apropiere. Grota a fost amenajată în acest scop și, în septembrie, cutiile cu aur au fost depozitate aici, intrarea fiind zidită folosindu-se un ciment de culoare apropiată de culoarea stâncilor de la intrarea în peșteră.

Tezaurul a rămas ascuns în peșteră trei ani, până în ianuarie 1947. În acest interval, peștera a fost deschisă o singură dată, la începutul anului 1945, când au fost luate 210 casete cu 10,2 tone de aur pentru baterea medaliei „Ardealul nostru”. Nici trupele germane, nici Armata Roșie nu s-au apropiat de locul comorii, iar în 1947 a avut loc transportul aurului înapoi la București.

Pe 26 iulie 2016, în prezența guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, și a Mitropolitului Olteniei, Irineu, Banca Națională a inaugurat în peștera de la Tismana un muzeu care vorbește despre povestea aurului. Din nou, muncitorii au lucrat în peșteră după mai bine de 70 de ani, iar lucrările au fost mult mai complexe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...