OMS avertizează asupra unei noi probleme în Europa. Este responsabilă pentru 1,2 milioane de decese anual

Ana Anitoiu 03.05.2022, 16:32
OMS avertizează asupra unei noi probleme în Europa. Este responsabilă pentru 1,2 milioane de decese anual

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează asupra unei noi probleme în Europa, ce este responsabilă pentru 1,2 milioane de decese anual. Numărul de cazuri a atins proporții epidemice și este în continuă creștere. Aproape un sfert dintre adulți se confruntă în prezent cu acest lucru.

OMS, despre o nouă problemă în Europa

Potrivit OMS, nicio ţară europeană nu poate în prezent să pretindă că oprește progresia şi amploarea acestei probleme. Cu excepția Americilor, prevalența acestei probleme este mai mare în Europa decât în oricare altă regiune

Mai exact, OMS a atras atenția că ratele de exces ponderal şi obezitate au atins proporţii epidemice în toată regiunea şi continuă să crească. Aproape un sfert dintre adulți sunt în prezent obezi. Peste 1,2 milioane de decese s-ar înregistra anual din cauza acestei probleme. Adică 13% dintre decesele înregistrate în regiune.

„Creşterea indicelui de masă corporală este un factor de risc major în cazul maladiilor non-transmisibile, în special boala secolului şi afecţiuni cardio-vasculare”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge.

OMS avertizeaza asupra unei noi probleme in Europa
OMS, avertisment problema obezitatii in Europa. Foto: pexels.com

Câți dintre copiii din Europa sunt afectați

Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că obezitatea poate cauza cel puțin 13 tipuri ale bolii secolului, susceptibile de a fi direct responsabile pentru cel puţin 200.000 de noi cazuri de astfel de maladii anual. OMS a avertizat că numărul va crește și mai mult în următorii ani.

Potrivit celor mai recente date disponibile, inclusiv până în anul 2016, 59% dintre adulţi şi aproape un copil din trei – 29% dintre băieţi şi 27% dintre fete – sunt supraponderali în Europa, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

În anul 1975, erau supraponderali doar puțin peste 40% dintre adulți. De atunci, prevalența obezității a crescut cu 138%. Prin urmare, s-a înregistrat o progresie de 21% între anii 2006 şi 2016. Conform OMS, pandemia de coronavirus a permis o evaluare a impactului epidemiei de obezitate în regiune.

„Măsurile (precum închiderea şcolilor, izolarea la domiciliu) au determinat în paralel o creştere a expunerii la anumiţi factori de risc care influenţează probabilitatea ca o persoană să sufere de obezitate sau să fie supraponderală”, a spus Hans Kluge.

Ce soluții a propus OMS

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, pandemia de coronavirus a avut ca efect schimbări nefericite în obiceiurile alimentare şi sportive ale multor oameni. OMS a precizat că „epidemia de obezitate” ar putea fi inversată prin intermediul unor intervenții politice referitoare la factorii de mediu și comerciali ai unei alimentaţii nesănătoase.

OMS a sugerat să fie taxate băuturile îndulcite, să fie subvenționate alimentele benefice pentru sănătate, să se limiteze comercializarea alimentelor nesănătoase în rândul copiilor şi să fie confirmate eforturile în ceea ce priveşte încurajarea activităţii fizice pe tot parcursul vieţii.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...