Omenirea a consumat tot ce poate produce planeta într-un an. Ar fi nevoie de 1,75 de planete Terra pentru a satisface nevoile populației lumii

Beatrice Dumitru 28.07.2022, 14:21
Omenirea a consumat tot ce poate produce planeta într-un an. Ar fi nevoie de 1,75 de planete Terra pentru a satisface nevoile populației lumii

Până pe 28 iulie, omenirea a consumat tot ce poate produce planeta într-un an fără să se epuizeze și va trăi restul anului „pe datorie”, au avertizat ONG-urile Global Footprint Network și WWF. În ritmul acesta ar fi nevoie de 1,75 de planete Terra pentru a satisface nevoile populației lumii într-un mod durabil, conform acestui indicator creat de cercetători la începutul anilor 1990 și care continuă să se înrăutățească.

Ce se întâmplă pănă la sfârșitul anului

Această dată corespunde momentului în care „omenirea a consumat tot ceea ce ecosistemele pot regenera într-un an”, potrivit celor două ONG-uri. În restul celor 156 de zile rămase până la sfârșitul anului consumul nostru de resurse regenerabile va consta în consumul de capital natural al planetei, a declarat Laetitia Mailhes de la Global Footprint Network.

Acest lucru nici măcar nu ține cont de nevoile altor specii care trăiesc pe Pământ. Potrivit ONG-ului Global Footprint Network, care monitorizează măsurătoarea, excesul a crescut fără încetare în ultimii 50 de ani: 29 decembrie în 1970, 4 noiembrie în 1980, 11 octombrie în 1990, 23 septembrie în 2000 şi 7 august în 2010.

Omenirea a consumat tot ce poate produce planeta într-un an. Ar fi nevoie de 1,75 de planete Terra pentru a satisface populației lumii
Omenirea a consumat tot ce poate să producă planeta într-un an.

De asemenea, trebuie să lăsați spații pentru lumea sălbatică. Excesul apare atunci când presiunea umană depășește capacitățile de regenerare ale ecosistemelor naturale”, a mai afirmat Laetitia Mailhes, citată de Le Figaro.

„Sistemul nostru alimentar a luat-o razna”

În 2020, această dată a fost amânată cu trei săptămâni din cauza izolărilor legate de pandemia de Covid-19, înainte de a reveni la nivelurile de până acum. Această amprentă ecologică este calculată din șase categorii diferite, respectiv „culturi, pășuni, suprafețe forestiere necesare pentru produse forestiere, zone de pescuit, zone construite și suprafețe forestiere necesare pentru a absorbi carbonul emis de arderea „combustibililor fosili” și este strâns legată de modelele de consum, în special în țările bogate.

De exemplu, dacă toți oamenii ar fi trăit ca francezii, „Ziua Depășirii” (Earth Overshoot Day) ar fi avut loc chiar mai devreme, pe 5 mai 2022. WWF și Global Footprint Network arată cu degetul, în special, către sistemul nostru alimentar.

Sistemul nostru alimentar a luat-o razna din cauza unui supraconsum de resurse naturale, fără a satisface nevoile luptei împotriva sărăciei, pe de o parte, iar pe de altă parte, o epidemie de supraponderalitate și obezitate”, comentează Pierre Cannet, de la WWF Franța.

În total, mai mult de jumătate din biocapacitatea planetei (55%) este folosită pentru hrănirea umanității”, spun cele două ONG-uri.

Mai exact, „o mare parte din alimentele și materiile prime sunt folosite pentru a hrăni animalele pe care le consumăm ulterior”, precizează Pierre Cannet. De exemlu, în cazul Uniunii Europene, 63% din terenul arabil este direct asociat cu producția animală. Cu toate acestea, agricultura contribuie la defrișare, schimbări climatice prin emisia de gaze cu efect de seră, pierderea biodiversității și degradarea ecosistemelor, folosind în același timp o mare parte a apei proaspete, mai susțin ONG-urile.

Pe baza recomandărilor științifice, ONG-urile pledează pentru o reducere a consumului de carne în țările bogate.

Dacă am putea reduce consumul de carne la jumătate, am putea amâna data zilei depășirii cu 17 zile. Limitarea risipei alimentare ar face posibilă amânarea datei cu 13 zile, asta nu este de neglijat”, explică Laetitia Mailhes.

Acest lucru ar fi posibil, în condițiile în care o treime din alimente este irosită în lume.

Urmăriți Impact.ro și pe