Om versus mașină: cum se poate schimba culoarea caroseriei unui autoturism prin activitate cerebrală

Bogdan Bârliga 07.06.2022, 12:39
Om versus mașină: cum se poate schimba culoarea caroseriei unui autoturism prin activitate cerebrală

La Consumer Electronics Show 2022 din Las Vegas, BMW Group a dezvăluit BMW iX Flow cu E Ink, un automobil unic capabil să-şi schimbe culoarea întregii caroserii prin simpla apăsare a unui buton.

Între timp tehnologia a fost îmbunătățită și au loc primele experimente bazate pe utilizarea activității cerebrale pentru schimbarea culorilor.

Tehnologia E Ink

Caroseria BMW iX Flow este laminată într-o peliculă specială care conţine milioane de capsule colorate. Atunci când sunt stimulaţi de semnale electrice, pigmenţii albi încărcaţi negativ sau cei negri încărcaţi pozitiv se vor colecta la suprafaţă, schimbând astfel culoarea exteriorului.

Făcând posibilă modificarea culorii caroseriei şi afişarea diferitelor modele, BMW iX Flow cu E Ink deschide un mod cu totul nou de personalizare a experienţei de condus.

La prima prezentare a  BMW iX Flow schimbările între modelele de culoare aveau loc doar într-o tranziţie treptată. Acum, electronica de control a fost ajustată pentru a permite transformări instantanee.

Neurotehnologia

Start-upul brainboost din München a folosit efectul noul şi îmbunătăţit de schimbare a culorii într-o colaborare unică cu BMW Group, menită să crească gradul de conştientizare cu privire la sănătatea mintală.

Cu ajutorul brainboost, BMW iX Flow a fost conectat direct la creierul unor persoane folosind un electroencefalograf (EEG), care înregistrează activitatea electrică a creierului.

Om versus mașină: cum se poate schimba culoarea caroseriei unui autoturism prin activitate cerebrală

„Modelele de culoare ale BMW iX Flow reacţionează la activitatea creierului şi reflectă nivelul de activitate. Odată ce creierul este în repaus, schimbările de model pe iX Flow devin, de asemenea, mai calme şi mai ritmice” „, explică directorul executiv al brainboost, Philipp Heiler.

O animaţie specială era activată dacă persoanele implicate în acest experiment reuşeau să menţină această stare timp de câteva secunde. Astfel, participanţii au putut să-şi calmeze şi să-şi relaxeze treptat creierul sub îndrumarea experţilor brainboost şi cu ajutorul răspunsului neural prin intermediul iX Flow. Acest lucru elaborează în detaliu cunoştinţele cu privire la ce strategii funcţionează cel mai bine pentru a opri în mod specific propria activitate cerebrală pentru relaxare – de exemplu, în viaţa de zi cu zi.

Rad°Hub BMW

Rad°hub este o platformă găzduită de uzina BMW din München pentru împărtăşirea deschisă a ideilor, a momentelor creative, a ideilor inovatoare şi a conexiunilor inspiraţionale.

Obiectivul acestui format de eveniment axat pe dialog este să depăşească limitele, să aducă laolaltă influencerii cu idei şi să încurajeze dialogul între gânditori vizionari şi lideri de opinie din întreaga lume.

Schimbul interdisciplinar – atât în cadrul companiei, cât şi în afara acesteia – creează un spaţiu pentru discutarea provocărilor mobilităţii viitoare şi dezvoltarea comună a unei game de soluţii posibile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: