Oligarhii ruși, loviți de sancțiuni. Un alt miliardar a rămas fără iahtul de sute de milioane de euro, confiscat în Italia

Beatrice Dumitru 12.03.2022, 13:34
Oligarhii ruși, loviți de sancțiuni. Un alt miliardar a rămas fără iahtul de sute de milioane de euro, confiscat în Italia

SUA, UE și Marea Britanie au dictat sancțiuni dure împotriva Rusiei după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei. Dar și oligarhii ruși, cei care îl susțin pe liderul de la Kremlin, au de suferit după ce au fost incluși pe lista de sancțiuni și au rămas fără iahturile și vilele lor de lux. „Cei care susțin mașina de război a lui Putin nu ar trebui să se mai poată bucura de stilul lor de viață luxos”, spunea președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Alt iaht confiscat

Săptămâna trecută, poliția italiană a confiscat vile și iahturi în valoare de 143 de milioane de euro (156 de milioane de dolari) de la cinci oligarhi ruși, aflați pe lista de sancțiuni. Operațiunile poliției fac parte dintr-un demers coordonat al statelor occidentale de a penaliza rușii bogați care au legături cu președintele Vladimir Putin.

Poliția italiană a confiscat și mega-iahtul miliardarul rus Andrei Igorevici Melnicenko, a anunțat biroul primului ministru, la câteva zile după ce omul de afaceri a fost inclus pe o listă de sancțiuni UE în urma invadării Ucrainei de către Rusia, informează Reuters.

Oligarhii ruși, loviți de sancțiuni. Un alt miliardar a rămas fără iahtul de lux, confiscat în Italia
Oligarhii ruși își pierd bunurile.

Alişer Usmanov a rămas și el fără iaht

Iahtul cu vele A de 143 de metri, numit „SY A”, are un preț de 530 de milioane de euro (578 de milioane de dolari) și a fost sechestrat în portul nordic Trieste. Proiectat de Philippe Starck și construit de Nobiskrug în Germania, acesta este cel mai mare iaht cu vele din lume,

Andrei Igorevici Melnicenko este proprietarul fabricii producător de îngrășăminte EuroChem Group și mai deține și compania de cărbune SUEK.

La începutul lunii martie, autoritățile germane au confiscat iahtul în valoare de 600 de milioane de dolari, aparținând miliardarului Alişer Usmanov. Vasul are cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht, două locuri pentru aterizarea elicopterelor, saună, salon de înfrumuseţare şi sală de sport, dar şi 12 apartamente pentru oaspeţi.

Vladimir Putin, criticat de cel mai bogat rus

După toate sancțiunile primite, oligarhii ruși încep să se îndepărteze de Vladimir Putin și îi cer să oprească războiul din Ucraina. Cel mai bogat om de afaceri din Rusia l-a criticat pe liderul rus după ce a spus că vrea să confiște activele companiilor care au plecat din Rusia după invazie.

Vladimir Potanin a declarat că Rusia riscă să revină la zilele tumultoase ale revoluției din 1917, dacă închide ușa companiilor și investitorilor occidentali. El a cerut guvernului rus să procedeze cu extremă prudență în ceea ce privește confiscarea bunurilor.

O astfel de decizie ne-ar duce cu o sută de ani înapoi, până în 1917, iar consecințele unui astfel de pas –  neîncrederea globală în Rusia din partea investitorilor – le-am experimentat timp de multe decenii. (…) Companiile, care au părăsit Rusia, cel mai probabil, vor reveni. Și personal, aș păstra o astfel de oportunitate pentru ei”, a spus omul de afaceri, citat de CNN.

Vladimir Potanin este cel mai bogat om din Rusiei și are o valoare de aproximativ 22,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg, în ciuda faptului că a pierdut aproximativ un sfert din avere în acest an, când acțiunile la Norilsk Nickel s-au prăbușit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...