Octavian Jurma pune la zid relaxarea măsurilor: „Mă tem că asta urmează în România”

Cătălina Burghelea 04.02.2022, 06:05
Octavian Jurma pune la zid relaxarea măsurilor: „Mă tem că asta urmează în România”

Epidemiologul Octavian Jurma consideră că este „frivol” să sărbătorim relaxarea măsurilor anti-coronavirus, când valul de spitalizări și de decese este abia la început. Medicul român se întreabă dacă puteam aștepta cu petrecerile până trec „procesiunile mortuare” și accentuează victoria negaționismului în România.

Medicul Octavian Jurma a răbufnit la adresa autorităților

Specialistul în sănătate Octavian Jurma este de părere că această săptămână este un „contrast izbitor între nerăbdarea pandemiei de a ne infecta în masă și nerăbdarea autorităților de a relaxa puținele măsuri care au mai rămas active” în fața valului Omicron. Doctorul condamnă decizia oficialilor de a ridica unele restricții, în contextul în care spitalizările au explodat.

„Dacă anul trecut politicienii au așteptat până la ieșirea din valul 3 înainte de a anunța sfârșitul pandemiei, anul acesta suntem anunțați că s-a terminat pandemia înainte de depăși vârful valului 5-Omicron.

Faptul că în acest val președintele Iohannis nu și-a mai exprimat îngrijorarea și nu a mai convocat o ședință care să adopte măsuri de limitare a infectărilor este îngrijorător și poate semnala depășirea etapei de negaționism din valul 4-Delta și trecerea la o nouă etapă, pe care o putem numi infecționism.

Un alt contrast puternic este între consensul social pro-vaccinare care s-a format în occident și cel anti-vaccinare care s-a format în România. Aceasta va pune adesea românii în conflict cu regulile din vest atunci când ies din țară, așa cum a aflat și românul nostru în Italia.

Este prima fractură greu reversibilă între România și Uniunea Europeană, care va fi puternic exploatată politic de partidele și politicienii anti-UE și pro-Rusia”, a precizat dr. Octavian Jurma pe rețelele sociale.

Haos în Europa. Sistemle medicale sunt coplesite de numarul mare de cazuri provocat de raspandirea rapida a variantei Omicron

De ce crede epidemiologul român că există o mare confuzie în țara noastră

Potrivit epidemiologului, confuzia românilor este maximă, deoarece regulile par să se schimbe zilnic, nu săptămânal. Octavian Jurma nu exclude ca pandemia să se fi terminat cu adevărat, însă este prea devreme să sărbătorim, având în vedere că realitatea din spitale este alta.

„Poate că pandemia e totuși gata de data asta. (…) Chiar și atunci e frivol să sărbătorim când valul de spitalizări și valul de decese sunt abia la început. Nu putem aștepta cu petrecerile până trec procesiunile mortuare? Dar poate că intrăm într-o nouă etapă a filozofiei de sănătate publică (pe baza căreia se formulează și politică de sănătate publică) în care infectarea este pusă pe picior egal cu vaccinarea”, a continuat medicul român.

Jurma arată cu degetul partidele politice

Astfel, spune Jurma, dacă un guvern știe că fără imunitatea de turmă nu putem ieși din pandemie, dar partidele nu vor să își asume măsuri explicite de promovare a vaccinării și nici măsuri explicite de limitare a infectărilor, atunci executivul poate opta implicit pentru infectarea în masă ca strategie de dobândire a imunității de turmă.

„Infecționismul nu este o tendință doar în România. Este doar o nouă etapă de evoluție a negaționismului, care a fost deja îmbrățișat la noi în valul 4-Delta, care are marele avantaj că este o strategie implicită, nu una explicită, cum sunt măsurile de combatere a infectărilor și spitalizărilor.

Prețul în vieți omenești este imens, însă e un preț asumat tot explicit de mișcarea negaționistă și infecționistă, deci costul politic colateral e mic ‘în aparență’”, a afirmat specialistul, potrivit căruia este doar o speculație teoretică, dar deznodământul era predictibil încă de la finalul valului 3-Alpha, când „pandemia a mai fost o dată declarată închisă, certificatul verde a fost declarat non-grata, viața normală reluată la maxim și, tot evident, vaccinarea abandonată”.

„Medicii și medicina, o amenințare pentru români”

Octavian Jurma a continuat seria dezvăluirilor, declarând că mișcarea negaționistă și-a demonstrat superioritatea, impunându-și punctul de vedere atât în stradă, cât și în Parlament.

„Acum, negaționismul și infecționismul sunt salutate de majoritatea românilor care văd în medici și medicină o amenințare, nu în viruși și boală. (…) Întrebarea este cine vorbește în numele morților? Să vorbești însă în numele morților a devenit extrem de riscant politic și profesional. În afara armatei de troli negaționiști, partidele pot acționa prin intemediul pârghiilor din media sau a șefilor numiți politic. Mă tem că după instituirea oficială a infecționismului va urma și o prigoană a celor care se opun infectării în masă”, a mai scris medicul pe Facebook.

OMS a anunțat finalul pandemiei în Europa

Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a declarat, joi, că imunizarea puternică din prezent și severitatea mai scăzută a variantei Omicron determină ca întregul continent să se afle într-o situaţie de „încetare a focului” (a pandemiei).

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...