Obligația pe care o vor avea din 2023 toți proprietarii care își închiriază locuințele. Legea e clară

Anca Manolica 17.10.2022, 16:02
Obligația pe care o vor avea din 2023 toți proprietarii care își închiriază locuințele. Legea e clară

Potrivit legii, din 2023, toți proprietarii de locuințe pe care le dau în chirie vor avea o nouă obligativitate. Aceștia vor trebui să înscrie contractul de închiriere la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru că, în caz contrar, riscă amenzi mari.

Proprietarii care își închiriază locuințele, obligați să înscrie contractul la ANAF

Ai o locuință pe care o dai în chirie? Ei bine, află că începând de anul viitor vei fi obligat să înscrii contractul de închiriere la ANAF. Această măsură, care fusese eliminată în 2018, va fi repusă în aplicare din 2023, în condiţiile în care foarte mulți proprietari aleg să nu își declare veniturile pentru a scăpa de plata impozitelor.

În plus, impozitul pentru declararea veniturilor va crește cu 67 de procente. Potrivit ANAF, în primele nouă luni ale anului curent au fost înregistrate cu 25% mai puține contracte de închiriere.

Un studiu realizat de o agenție imobiliară indică faptul că 34% dintre persoanele care locuiesc în chirie nu au contract înregistrat la Administrația Financiară, în timp ce 31% dintre chiriași nu știu dacă proprietarul a declarat sau nu actul.

Proprietarii care își închiriază locuințele, obligați să înscrie contractul la ANAFProprietarii care își închiriază locuințele, obligați să înscrie contractul la ANAF
Proprietarii care își închiriază locuințele, obligați să înscrie contractul la ANAF

Înscrierea contractului de închiriere la ANAF este momental opțională

La ora actuală, acest lucru este opțional, cu mențiunea că proprietarii sunt obligați să îşi declare veniturile din chirii în termen de 30 de zile de la semnarea acordului între părți. Cu toate acestea, experții recomandă depunerea contractului la ANAF. În cazul în care apar neînțelegeri între proprietar și chiriaș sau cel din urmă nu plătește, prejudiciul se poate recupera mult mai repede.

„Este cea mai importantă schimbare a anului 2023 pentru proprietarii care obțin venituri din chirii. În sensul că se elimină cota forfetară de 40% la calculul impozitului de chirii. Asta înseamnă o creștere efectivă a impozitului de 67%.”, spune Christian Tudorache, CEO și cofondator Kastel Group, potrivit Știrile ProTV.

La un mic calcul, un proprietar care primește lunar suma de 300 de euro de la chiriaș, pentru un contract încheiat pe un an de zile, plătește acum un impozit de 1.069 de lei, urmând ca în 2023, să achite cu peste 700 de lei mai mult.

Important de subliniat este faptul că impozitul majorat se va aplica doar contractelor de chirie semnate de la 1 ianuarie 2023.

În urma acestor modificări anunțate, specialiștii sunt de părere că proprietarii nu sunt deloc încurajați să intre în legalitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...