Editorial Alin Buzărin

Oare a sosit sfârșitul epocii ”declarațiile online se depun la etajul doi”?

Alin Buzărin 06.05.2022, 15:28
Oare a sosit sfârșitul epocii ”declarațiile online se depun la etajul doi”?

Ziua de 5 mai s-ar putea să fie istorică, chiar dacă efectele ei e posibil să nu convină multor funcționari din spatele ghișeelor. Prin legea promulgată deja de Klaus Iohannis va fi OBLIGATORIU ca plata cu cardul să fie acceptată.

Obligația nu mai e a ta, ci devine a lor

Sigur că va mai dura ceva până la publicarea în Monitorul Oficial, dar nu mai e mult până când atunci când ești într-o instituție publică și ți se răspunde din spatele ghișeului ”Acceptăm doar cash, nu merge sistemul, nu citește POS-ul” și alte fraze de acest gen, cel care va fi obligat de lege să se descurce va fi funcționarul, nu plătitorul.

Până acum, dacă nu se putea plăti cu cardul, tebuia să găsești soluții, să ieși în stradă, să cauți un bancomat, să scoți cash și să te întorci la ghișeu să rezolvi problema. Acum problema va trebui s-o rezolve ei, funcționarii! Va fi OBLIGATORIU s-o facă!

Cash-ul va continua să trăiască

Asta nu înseamnă că îndătinata plată cu bani peșin va deveni ilegală. Nu, ea va putea opera în continuare, cine are de gând să se prezinte în fața ghișeului casieriei cu bănuții legați în batistă, n-are decât s-o facă.

Nu se va plăti DOAR CU CARDUL, numai că de-acum înainte, pârdalnicul acela de SISTEM, care dă rateuri după rateuri doar în sistemul de stat, dar funcționează mai mult decât acceptabil în zona privată, va fi obligat prin lege să funcționeze.

carduri
 Va fi obligatoriu ca plata cu cardul să fie acceptată

Poate e nevoie de oameni noi

S-au investit miliarde de lei în digitalizarea instituțiilor de stat, însă afișe ridicole, precum cel din titlu, ”declarațiile online se depun la etajul doi” continuă încă să împodobească pereții instituțiilor publice de la noi.

Poți plăti cu cardul la market o gumă de mestecat de doi lei, însă cu greu reușești să achiți cu același card dări de sute sau de mii de lei către bugetul Statului.

Poate că povestea ține și de încremenirea aparatului funcționăresc, unde un personal îmbătrânit, aflat în pragul pensiei, refuză să se pună la punct cu ceea ce mulți dintre ei consideră că ar fi ”uneltele diavolului”.

Întrupate prin ecran și tastatură, menite să înlocuiască strămoșeștile obiecte ale muncii numite borderou, chitanțier, indigou sau dosar cu șină.

Acel penibil ”vaaai, nu trebuia!”

Ridicolul, dar încă prezentul anunț cu declarațiile online care se depun la etajul doi e dublat de multe ori de afișe și mai și, cu ”nu primim atenții” sau ”la acest ghișeu nu se primesc flori”. Impuse, probabil, de conducerile respectivelor instituții și nu izvorâte din conștiința profesională a funcționarilor.

Cu toate acestea, dacă uneori reușești să strecori prin firida ghișeului o ciocolățică, un pachețel de cafea sau un săpunel (observați predilecția limbii române spre diminutive inclusiv în materie de foloase necuvenite), de multe ori funcționara cu coc translatat din epoca Suzana Gâdea sau Lina Ciobanu ia cadoul cu amândouă mâinile, adăugând un șăgalnic și complice ”vaaaai, dar nu trebuiaaaa!”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...