Oamenii de știință tocmai ce au reușit să depășească viteza luminii

Emanuela Pană, Ioana Nechifor 29.05.2021, 18:44
Oamenii de știință tocmai ce au reușit să depășească viteza luminii

Oamenii de știință au reușit să depășească viteza luminii cu impulsuri în interiorul plasmei fierbinți. Ar putea răsturna acest lucru teoria lui Einstein? Află, în cotinuare, ce au observat fizicienii în urma experimentului și dacă ne este sau nu de folos acest lucru.

Fizicienii au reușit să depășească viteza luminii?

Navigând printre apele netede ale vidului, un foton de lumină se mișcă cu aproximativ 300 de mii de kilometri (186 de mii de mile) pe secundă, stabilind o limită fermă referitoare la cât de repede poate călători o șoaptă oriunde în Univers.

Deși este puțin probabil ca această lege să fie încălcată vreodată, există anumite caracteristici ale luminii care nu țin cont de aceleași reguli. Manipularea acestora nu ne va grăbi capacitatea de a călători spre stele, însă ne-ar putea ajuta să găsim calea către o nouă clasă de tehnologie laser, notează sciencealert.com.

Fizicienii testează limita de viteză a impulsurilor de lumină, accelerându-le și chiar încetinindu-le până la un stand virtual, folosind diverse materiale, cum ar fi gaze atomice reci, cristale refractive și fibre optice.

De această dată, cercetătorii de la Laboratorul Național „Lawrence Livermore“ din California și de la Universitatea din Rochester din New York au reușit să o conducă în interiorul roiurilor fierbinți de particule încărcate, ajustând viteza undelor de lumină din plasmă, de la aproximativ o zecime din viteza obișnuită a vidului luminii la cu peste 30% mai rapidă.

Pentru a frânge inimile celor care speră că vor ajunge, astfel, până la Proxima Centauri și înapoi în timp pentru ceai, menționăm că această călătorie ultra-iluminată se încadrează în legile fizicii. Ne pare rău!

Citește și: Ce conține teoria fericirii a lui Einstein. A fost scrisă pe un petic de hârtie iar acum valorează o avere

Ce spune teoria relativității, propusă de Albert Einstein

Părintele teoriei relativității, Albert Einstein, spunea că, pentru a seta un obiect să se miște cu viteza luminii, este necesar ca acesta să fie înzestrat cu o cantitate infinită de energie.

Teoria relativității. Cum se poate mișca un obiect cu viteza luminii

Viteza luminii în vid este o constantă fizică universală importantă și reprezintă, potrivit cunoștințelor existente, viteza de propagare a luminii în vid – independent de parametrii fizici ai luminii cum sunt: culoarea, intensitatea, direcția, polarizarea sau durata propagării.

„Această caracteristică este proprie nu numai luminii din spectrul vizibil, ea este valabilă tuturor radiațiilor de natură electromagnetică cum sunt: undele radio, lumina infraroșie și ultravioletă, radiațiile X și Gamma. Viteza luminii în vid, conform teoriei relativității restrânse a lui Einstein reprezintă valoarea limită a vitezei pe care o poate atinge un corp, indiferent de mediul în care se propagă. Valoarea sa, exprimată în unități din Sistemul Internațional, este de 299 792 458 m/s (metri pe secundă)“, conform ro.wikipedia.org.