O țară NATO are starea de urgență declarată la granița cu Rusia și Belarus. Parlamentul a votat din nou

Beatrice Dumitru 15.03.2023, 09:47
O țară NATO are starea de urgență declarată la granița cu Rusia și Belarus. Parlamentul a votat din nou

O țară membră NATO și UE a declarat stare de urgență în regiunile sale de la frontierele cu Rusia şi Belarus, din cauza războiului din Ucraina şi a migraţiei ilegale. Parlamentul a votat pentru prelungirea acestui regim special impus după ce Rusia a invadat fosta republică sovietică.

Țara NATO care a prelungit starea de urgență

Regimul special impus în țara membră NATO și UE, care a fost deja prelungit de mai multe ori, a fost impus imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie anul trecut. Starea de urgență expiră joi, 16 martie, la miezul nopții.

Astfel, Parlamentul Lituaniei a aprobat o decizie în acest sens a guvernului de la Vilnius, iar starea de urgență a fost prelungită până pe 2 mai. Prim-ministrul Ingrida Simonyta a declarat săptămâna trecută în parlament că se așteaptă ca aceasta să fie ultima prelungire a stării de urgență.

O țară NATO are starea de urgență declarată la granița cu Rusia și Belarus. Parlamentul a votat din nou
Lituania a prelungit starea de urgență din cauza războiului din Ucraina.

În septembrie anul trecut, starea de urgență a fost limitată la granițele cu Belarus și exclava Kaliningrad a Rusiei, precum și la punctele de control din afara zonei de frontieră a Lituaniei. Măsura permite autorităţilor să oprească şi să percheziţioneze vehicule şi oameni în zona de frontieră şi să întărească protecţia obiectivelor strategice şi infrastructurii.

Cine are voie să treacă frontiera externă a UE

În baza unui acord între cele trei state baltice și Polonia, numai diplomații ruși, dizidenții, angajații companiilor de transport, membrii familiei cetățenilor UE și cetățenii ruși cu permis de ședere sau vize naționale de lungă ședere din țările Schengen au voie să treacă frontiera externă a UE.

Lituania se învecinează cu exclava Kaliningrad a Rusiei şi cu aliatul acesteia Belarus. Împreună cu vecinii săi Estonia şi Letonia, ambele foste republici sovietice şi membre NATO, Lituania a adoptat o poziţie dură faţă de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Starea de urgenţă este în vigoare de-a lungul frontierei cu Belarus din noiembrie 2021, când a fost impusă în timp ce mii de migranţi încercau să treacă ilegal frontiera externă a UE. Astfel, poliţia de frontieră din Lituania poate trimite înapoi migranţi şi include și o măsură prin care sunt impuse restricţii de intrare pentru cetăţenii ruşi şi un regim de vize mai strict.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...