O tânără, condamnată la moarte din cauza aplicaţiei WhatsApp. Ce mesaje ar fi trimis

Andra Daoud 19.01.2022, 23:09
O tânără, condamnată la moarte din cauza aplicaţiei WhatsApp. Ce mesaje ar fi trimis

O tânără din Pakistan a fost condamnată la pedeapsa capitală, după ce a trimis câteva mesaje pe WhatsApp. Mesajele au fost încadrate la „blasfemie”, iar tânăra a fost condamnată la moarte prin spânzurare. Ea are 26 de ani și a fost arestată în 2020, iar acum și-a primit sentința finală. Ce spun activiștii pentru drepturile omului despre aceată situație și ce conțineau mesajele expediate de tânără.

Condamnată la moarte din cauza unor mesaje pe WhatsApp

Pakistanul este o țară predominant musulmană, motiv pentru care blasfemia este un subiect foarte sensibil acolo și se pedepsește cu moartea în unele cazuri. Se consideră blasfemie orice mesaje, caricaturi sau imagini ofensatoare la adresa Profetului Mohamed și a aflat-o pe propria piele și o tânără de 26 de ani, care a fost condamnată recent la moarte prin spânzurare.

Femeia ar fi trimis un text și caricaturi cu Profetul Mohamed pe WhatsApp, mesajele ei fiind considerate drept conținut blasfemator. Tânăra a ajuns în arest în mai 2020, iar acum și-a primit sentința: pedeapsa cu moartea. Alte 80 de persoane sunt arestat în prezent în Pakistan pentru blasfemie, iar jumătate dintre acestea au fost condamnate la închisoare pe viață sau la pedeapsa capitală.

Militanții pentru drepturile omului spun că acuzațiile de blasfemie sunt adesea lansate în mod abuziv. Deși îi vizează în majoritate pe musulmani, nici minoritățile religioase nu sunt ocolite. Nu mai departe de luna decembrie, directorul srilankez al unei fabrici din Pakistan a fost linșat și incendiat de o mulțime furioasă, care l-a acuzat de blasfemie.

O tânără, condamnată la moarte din cauza aplicaţiei WhatsApp. Ce mesaje ar fi trimis
O tânără, condamnată la moarte din cauza aplicaţiei WhatsApp

În Africa de Sud poți ajunge la închisoare din cauza unor mesaje pe WhatsApp

Și Africa de Sud a adoptat recent o lege prin care pedepsește activitățile din sfera hacking-ului, dar și mesajele cu caracter ofensator trimise pe WhatsApp. Legea a intrat în vigoare la 1 decembrie 2021 și vizează activitatea cibernetică de toate felurile.

În ceea ce privește aplicațiile de chat, începând de la 1 decembrie 2021, în Africa de Sud este interzis să trimiți mesaje care incită la violență sau la distrugere de proprietăți. Sunt interzise amenințările directe la adresa unei persoane. Și, poate cel mai interesant, este interzis să trimiți fotografii sau filmulețe cu caracter pornografic. Această ultimă parte se referă la imaginile nesolicitate, cu caracter ofensator, trimise fără acordul destinatarului.

Mesajele care au fost interzise prin lege le pot aduce expeditorilor pedepse sub formă de amenzi și chiar închisoare. Rămâne de văzut însă cum va fi aplicată legea de către autorități. Cel mai probabil, oamenii legii vor investiga în cazul în care primesc plângeri din partea celor care primesc astfel de mesaje interzise.

WhatsApp continuă să fie una dintre cele mai populare aplicații de comunicare, cu peste două miliarde de utilizatori la nivel mondial. Serviciul face parte din grupul Meta, deținut de Mark Zuckerberg, alături de Facebook și Instagram. În ciuda controverselor privind politica de confidențialitate, din cauza cărora WhatsApp a pierdut anul trecut câteva milioane de utilizatori, rămâne aplicația de comunicare preferată a multora.

Urmăriți Impact.ro și pe