O specie dispărută de peste 70 de ani din România a reapărut în Sebeș. De unde provine

Mihnea Tălău 31.08.2022, 22:27
O specie dispărută de peste 70 de ani din România a reapărut în Sebeș. De unde provine

Un vultur sur, specie dispărută de peste 70 de ani din România, a fost găsit la Sebeș, județul Alba. Pasărea a fost prinsă în stare de epuizare, venind din Croația.

Pasărea nu are semne de răni sau alte accidentări

„Vultur sur, probabil extenuat, care a hoinărit din Bulgaria până în Sebeș, județul Alba. Preluat de Asociația Prietenii Berzelor din Cristian, pentru evaluare și predare către reprezentanții organizației responsabile din țara de la sud. Se pare că provine din Croația”, a transmis Lucian Macaveiu, director la Administrația Natura 2000 Trascău.

Pasărea nu are semne de răni sau alte accidentări și pe unul dintre picioare are un inel pe care scrie CK5. Un exemplar asemănător a fost găsit în urmă cu doi ani în Rezervația Lunca Mureșului, stabilindu-se că provine din Serbia, din Rezervația Naturală Uvac, care este recunoscută pentru populația de vulturi suri, scrie Ziarul Unirea.

Despre vulturul pleșug sur (Gyps fulvus) se știe că este o pasăre răpitoare de zi de talie mare, din familia Accipitridae, răspândită zonelor împădurite montane din nord-vestul Africii și Peninsula Iberică, sud-estul Europei (Balcani), Turcia, Orientul Mijlociu, sud-vestul Asiei până în Munții Pamir și Altai.

 

Principalele cauze care au dus la dispariția speciei

Acest vultur are capul acoperit cu puf alb, gâtul golaș, ciocul puternic, cu vârful ascuțit și încovoiat peste mandibula inferioară, aripi relativ scurte și rotunjite, coadă lungă, ghearele de la degetele picioarelor ascuțite și mult încovoiate, penele de culoare brună-roșcată mai deschisă pe abdomen. Se hrănește mai ales cu hoituri.

Exemplarul face parte dintr-o specie care a fost crezută ca dispărută definitiv de pe teritoriul României, de circa 70 de ani, până în 2020 când a mai fost găsit un exemplar în Lunca Mureșului.

Specialiștii apreciază că acești vulturi au dispărut din mai multe cauze, principalele fiind vânătoarea, otrăvirile și agricultura. Pentru că anvergura aripilor sale ajunge și la trei metri, poate parcurge distanțe foarte mari în căutarea hranei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...