Ministerul Justiției vrea să coboare pragul pentru abuzul în serviciu. PSD și PNL, de acord cu propunerea, după protestul a zeci de cetățeni în Piața Victoriei

Ministerul Justiției vrea să coboare pragul pentru abuzul în serviciu. PSD și PNL, de acord cu propunerea, după protestul a zeci de cetățeni în Piața Victoriei

O replică a Ordonanței 13 a fost votată astăzi în Senat, urmând să ajungă la Camera Deputaților, cameră decizională. Aceasta stabilește un nou prag pentru abuzul în serviciu, ce nu diferă cu mult față de cel de 200.000 de euro, din cauza căruia au avut loc cele mai mari proteste de stradă de după Revoluția din decembrie 1989.

UPDATE:

Liderii PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, au anunţat miercuri seară, în cadrul unor postări pe Facebook, că vor susţine propunerea venită din partea Ministerului Justiţiei cu un prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu.

Anunţul a venit după ce după ce senatorii coaliţiei, au votat un prag mai mare, de 250.000 de lei, convenit chiar de ei, liderii partidelor de la guvernare, așa cum susține președintele Comisiei Juridice din Senat, scrie Libertatea.ro.

Peste 200 de persoane s-au strâns miercuri seară, 29 martie, în fața Palatului Victoria pentru a protesta față de proiectul de lege votat în Senat, care dezincriminează abuzul în serviciul sub pragul de 250.000 de lei.

„Suntem aici pentru că, aparent, ne-am întors în timp. N-am mari speranțe legat de ce se va întâmpla în următoarele zile. Pe de altă parte, nu poți să stai deoparte și să nu faci ceea ce depinde tine”, a declarat protestatarii.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

 

Știrea inițială:

O nouă variantă a Ordonanței 13 a trecut de Senat. Pragul stabilit pentru abuzul în serviciu

Plenul Senatului a votat astăzi un proiect de lege ce prevede modificarea Codului Penal și introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu aproape identic cu cel de 200.000 de lei din celebra OUG 13 dată de tandemul Dragnea – Grindeanu în anul 2017, ce a dus la cele mai mari proteste de stradă din ultimele decenii.

Noul prag pentru abuzul în serviciu este de 250.000 de lei. Modificarea a fost introdusă sub formă de amendament de parlamentarii PSD-PNL-UDMR la un proiect de lege inițiat de Guvern în decembrie 2022. Fișa legislativă nu indică explicit numele acestora, ci doar faptul că sunt membri ai Comisiei Juridice din Senat.

„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ,

cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, arată amendamentul.

Liviu Dragnea și-a făcut un nou partid
Liviu Dragnea

Noua variantă a Ordonanței 13 l-ar fi scăpat pe Liviu Dragnea de închisoare

Astfel, dacă amendamentul va trece și de Camera Deputaților și va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis, fapta prin care un funcționar public produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi considerată infracțiune. Dacă această prevedere ar fi fost în vigoare, Liviu Dragnea ar fi scăpat de condamnarea din mai 2019 la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Curtea Constituțională a cerut ca în lege să fie prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, dar nu a indicat care să fie valoarea. Proiectul adoptat de guvern și trimis la Parlament în decembrie 2022 nu prevedea un plafon pentru abuzul în serviciu, așa cum ceruse instanța care nu indicase un cuantum pentru acest prag.

Guvernul Ciucă a modificat definirea abuzului în serviciu, la sfârșitul anului trecut, astfel încât să ia în calcul hotărârea CCR din anul 2016, care a decis că numai comportamentul funcționarilor care constă în „încălcarea legislației primare”, adică a legii emisă de Parlament, dar și a ordonanțelor și ordonanțelor de urgență ale Guvernului, poate avea o consecință penală.

O altă modificare importantă ar viza propunerea Ministerului Justiției ca înregistrările efectuate de serviciile de informații să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal, inclusiv în cazul infracțiunilor de corupție, în ciuda faptului că, în urmă cu doi ani, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o prevedere similară din Codul de Procedură Penală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...