O nouă veste rea pentru români. Un alt aliment de bază s-a scumpit simţitor în ultima perioadă

Nicu Stan 21.09.2021, 13:38
O nouă veste rea pentru români. Un alt aliment de bază s-a scumpit simţitor în ultima perioadă

Românii au parte de o nouă veste rea după ce un alt aliment de bază s-a scumpit simţitor în ultima perioadă. Scumpirea acestui produs important pentru mulți români se întâlnește și în alte state din Uninunea Europeană. Despre ce aliment este vorba, vedeți în rândurile de mai jos.

Vești proaste pentru români. Un aliment nelipsit din frigiderele din toată România s-a scumpit simțitor. Și în UE se înregistrează creșteri

Un aliment de bază s-a scumpit simțitor în ultima perioadă. Astfel, prețul ouălor la poarta fermelor a trecut pentru a doua oară în acest an de pragul de 1 euro kilogramul, scrie economica.net.

De altfel, scumpirea este în trend cu ceea se întâmplă în toată Europa, unde prețurile au crescut, în medie, cu 10% față de perioada similară a anului 2020.

Ouale s-au scumpit in toata Europa
Ouale s-au scumpit in toata Europa

Ouăle se ieftiniseră anul trecut

Ouăle se situează printre produsele care s-au ieftinit în perioada august 2020 – august 2021, iar acum revine pe un trend ascendent. Urmând evoluția din UE, prețul mediu al kilogramului de ouă la poara fermei a depășit din nou pragul de 1 euro kilogramul, fapt care nu s-a mai întâmplat din luna mai.

Conform datelor Comisie Europene, începând cu 6 septembrie, fermierii vindeau, în medie, cu 101,2 euro suta de kilograme, ceea ce înseamnă aproximativ 1 euro kilogramul, adică cu 10,1% mai scump decât în perioada similară a anului trecut și cu 3% peste media din ultima lună.

România, al doilea cel mai mic preț la ouă

Chiar și așa, prețurile fermierilor din România, comparat cu restul statelor membre UE, fermierii locali sunt chiar sub media UE, de 1,3 euro kilogramul. Astfel, avem al doilea cel mai mic preț la ouă, după Estonia, unde kilogramul costă sub 1 euro. Cele mai scumpe ouă sunt în Cipru, unde prețul este de 11,6 euro kilogramul.

În luna august a acestui an, fermierii din România au vândut ouăle, în medie, cu 9,1% mai scump decât în perioada similată a lui 2020, țara noastră raportând a patra cea mai mare creștere, după Suedia, 14,5%, Franța, 19,3%,  Slovenia, 12,2%.

Ce efectiv de păsări are țara noastră

S-a luat în calcul prețul mediu la poarta fermei de 4,82 de lei kilogramul sau de 0,8 euro kilogramul, sub prețul mediu al UE de 1,22 euro kilogramul, ceea ce înseamnă plus 2,2% față de perioada similară a lui 2020.

Nu în ultimul rând, în anul 2020, România avea un efectiv de peste 8,7 milioane de păsări, ceea ce reprezintă 2,2% din efectivul din Europa. De asemenea, doar 8,3% din efectivele care se regăsesc în țara noastră sunt crescute la sol ori potrivit agriculturii ecologice.

Urmăriți Impact.ro și pe