O nouă schimbare radicală privind cardurile de energie. Anunț important pentru românii care primesc tichete pentru plata facturilor

Ana Anitoiu 24.02.2023, 14:07
O nouă schimbare radicală privind cardurile de energie. Anunț important pentru românii care primesc tichete pentru plata facturilor

USR a propus modificarea Legii cardurilor de energie, cu un amendament important pentru românii care primesc tichete pentru plata facturilor, în contextul în care mulți dintre ei au așteptat ore întregi ca să achite la oficiile poștale.

Ce modificare a fost propusă cu privire la cardurile de energie

Amendamentul USR a fost votat, vineri, în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților. Acest amendament modifică ordonanța 166/2022, astfel încât facturile la energie să fie compensate de guvern direct în contul furnizorilor, fără să mai fie necesară plata prin intermediul Poștei Române.

„Este drum lung (până la schimbarea legii, n.r.), însă de partea cealaltă este ceva ce nu prea funcționează. Ceea ce am propus noi prin acest amendament, de când a apărut în dezbatere publică, este ca pentru 3,5 milioane de beneficiari din totalul de patru, acea categorie pentru care se știu toate detaliile, Ministerul Fondurilor Europene – în loc să transfere banii asociați facturilor către Poșta Română,

unde oamenii să stea la coadă prin procedura cu copia după toate documentele – să transfere banii direct în contul furnizorului, pentru că statul român știe care este furnizorul de gaz și de electricitate pentru cei care sunt consideraţi beneficiar de sprijin.

Ar putea să facă transferul online direct furnizorilor de energie, care ar modifica factura oamenilor care beneficiază de card de energie, aplicând un discount corespunzător celor 700 de lei în factura lunii următoare, astfel încât nu s-ar mai duce nimeni nici la Poștă. Motivul este acela că oamenii care beneficiază de card de energie nu sunt toți foarte în cunoștință de cauză.”, a explicat deputatul USR Radu Miruţă, joi, la Antena 3 CNN.

Când expiră banii de pe cardurile de energie
USR a propus o modificare în privința cardurilor de energie

Ce facturi pot achita românii cu cardurile de energie

Românii pot folosi cardurile de energie pentru a achita facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare. Prima tranșă se acordă în perioada 20 februarie – 30 iunie, iar cea de-a doua în perioada septembrie – 27 decembrie.

Facturile ce pot fi plătite cu cardurile de energie sunt curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei alocate. Nu se pot face mai mult de opt plăți pe loc de consum pe durata programului de sprijin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...