În perioada pandemiei, mulți angajați au spus că ar renunța la locul de muncă, dacă angajatorii i-ar forța să se întoarcă la birou. În luna martie, Robert Half, o firmă globală de recrutare, a realizat un sondaj care a arătat că 50% dintre lucrătorii din SUA ar prefera să demisioneze decât să fie nevoiți să revină la birou cu normă întreagă.
Un exemplu în acest sens este un director de la Apple care a demisionat după ce compania a schimbat regulile și a fost obligat să lucreze de la birou. Gigantul din Silicon Valley a început să cheme angajații la sediu o zi pe săptămână începând cu 11 aprilie, apoi două zile de pe 2 mai, apoi trei zile începând cu 23 mai. Directorul Apple nu a fost de acord cu acest plan, așa că a plecat.
Un sondaj recent realizat în rândul a peste 650 de angajați Apple a arătat că 76% dintre respondenți au fost nemulțumiți de planurile companiei de a chema angajații la birou, în timp ce 56% au spus că ar lua în considerare demisia din această cauză, scrie BBC.
„Nu sunt deloc surprinsă. Sunt surprinsă că a durat atât de mult pentru ca un director al unei companii să renunțe din cauză că a fost chemat la birou să lucreze”, spune Anita Williams Woolley, profesor asociat de comportament organizațional și teorie la Tepper School of Business de la Universitatea Carnegie Mellon, SUA.
Decizia directorului de la Apple ar pute a crea un precedent și mulți alți angajați să-i urmeze exemplul, ajungându-se la „un punct de cotitură”, potrviti lui Eric Anicich, profesor asistent de management și organizare la Universitatea din California de Sud, din SUA.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Anita Williams Woolley este de acord, spunând că mai mulți „lucrători au prieteni care își schimbă locul de muncă, așa că li se va părea mai puțin dificil să facă acest pas”. Planurile de întoarcere la birou au forțat atât companiile, cât și angajații să reacționeze și, în multe cazuri, par să nu fie pe aceeași lungime de undă. Desigur, lucrătorii nu au toți aceleași opțiuni și nu toți își pot găsi repede un alt loc de muncă.
Un lucrător care se gândește să plece trebuie să aibă competențe solicitate într-un sector care caută să angajeze, precum și opțiuni pe masă de la companii care oferă mai multă flexibilitate decât la actualul loc de muncă.
Pentru a nu pierde angajați, multe firme au recurs la compromisuri și au decis să nu mai oblige angajații să revină la birou, în timp ce unele continua să mențină un program flexibil. Dar, așa cum companiile au fost forțate să se adapteze la munca de la distanță atunci când nu aveau altă opțiune, ar putea fi nevoite să se adapteze la acest nou peisaj, care ar putea deveni permanent.