O nouă înșelătorie pentru românii din Spania. Ce li se promite prin metoda „Ambasada”

Ioana Bucur 21.04.2022, 13:19
O nouă înșelătorie pentru românii din Spania. Ce li se promite prin metoda „Ambasada”

Escrocii au reușit să construiască o altă modalitate de a-și păcăli victimele, de data asta vizați fiind cei din afara granițelor. O nouă înșelătorie pentru românii din Spania a fost descoperită recent. Cum funcționează metoda „Ambasada”. Autoritățile atrag atenția tuturor celor care ar putea pica în capcana întinsă pe diferite platforme online celor care au nevoie de ajutor din partea statului.

O nouă metodă de înșelătorie îi vizează pe românii din Spania

Când vine vorba despre metode de înșelătorie, imaginația escrocilor pare fără limite. Autoritățile abia reușesc să țină pasul, avertizând populația asupra pericolelor din mediul online. În ultima vreme, românii din Spania au fost vizați de o nouă metodă, „Ambasada”.

Pe mai multe forumuri și pe grupuri create pentru românii din Spania au început să apară anunțuri postate de persoane fizice sau juridice prin care se ofereau, pentru o anumită sumă de bani, servicii de intermediere pentru obținerea unor servicii consulare.

Reprezentanții Ambasadei României la Madrid atrage atenția asupra acestor anunțuri, precizând că persoanele din spatele anunțurilor nu sunt angajați ai instituției și nici nu au sprijinul autorităților pentru astfel de servicii.

„În ultima perioadă, unii dintre dumneavoastră ne-au semnalat o serie de anunțuri în spațiul public, îndeosebi pe forumurile de români din Spania, conform cărora persoane fizice sau juridice oferă, contracost, servicii de intermediere pentru obținerea unor servicii consulare.

Vă informăm că astfel de reprezentanți NU sunt angajați ai Ambasadei României la Madrid, ai Consulatului General al României la Madrid sau ai altor oficii consulare ale României din Spania și nici NU au sprijinul nostru pentru intermedierea de astfel de servicii consulare.

Atenționăm cetățenii români că se expun unor riscuri serioase atunci când își cedează datele personale (nume, prenume, data nașterii, codul numeric personal (CNP), email, parole etc.) unor firme sau persoane fizice neautorizate să prelucreze aceste date în conformitate cu regulamentul GDPR”, a transmis Ambasada României în Spania, pe contul oficial de Facebook.

O nouă înșelătorie pentru românii din Spania. Ce li se promite prin metoda „Ambasada”

Ce spun autoritățile

Ambasada României în Spania amintește românilor că serviciul de programări consulare este gratuit și poate fi realizat exclusiv pe pagina de internet www.econsulat.ro, încurajând oamenii „să vă informați exclusiv din surse oficiale”.

Cei interesați pot găsi informații cu privire la serviciile consulare pe paginile de internet ale Ambasadei României la Madrid (madrid.mae.ro ), Oficiilor consulare ale României din Spania Ministerului Afacerilor Externe român (www.mae.ro ).

„Vă încurajăm și pe viitor să ne semnalați anunțuri de acest gen pentru a preveni împreună apariția unor situații neplăcute care au ca victime cetățeni români, a adăugat Ambasada României în Spania.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...