O nouă indemnizație de la stat. Cine poate beneficia lunar de suma de 600 de lei

Mihnea Tălău 09.02.2022, 13:42
O nouă indemnizație de la stat. Cine poate beneficia lunar de suma de 600 de lei

Potrivit unui proiect legislativ care a fost depus la Senat, se extinde lista beneficiarilor pentru indemnizații de la stat. Proiectul de lege spune că pe lângă veterani, invalizi sau văduve de război, va mai exista o nouă categorie de persoane cu aceleași beneficii, care vor primi o anumită sumă de bani de la stat. Este vorba de copiii persoanelor care au decedat pe front.

Aceștia nu au putut beneficia până în prezent de un astfel de ajutor.

Proiectul urmează a fi supus votului senatorilor și deputaților

În prezent este vorba doar despre un proiect, care, dacă va fi votat de senatori și deputați și va intra în vigoare, va modifica practic Legea 49/1991, care prevede lista beneficiarilor acestor tipuri de drepturi de la stat.

În cazul în care va deveni lege, suma care ar urma să fie încasată de copiii celor decedați pe front, practic va fi o indemnizație lunară de 600 de lei.

„Conform proiectului, și aceste persoane ar urma să beneficieze de indemnizația lunară în valoare de 600 de lei, stabilită de Legea 49/1991, și de indemnizația de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”, precizează avocatnet.ro.

Indemnizațiile oferite de statul român

Statul român oferă indemnizații pentru persoanele cu handicap, veterani și văduve de război. Este o practică cu vechime, iar în cazul veteranilor, banii în plus pe care Guvernul îi dă sunt în semn de recunoștință civică pentru sacrificiul pe care l-au făcut atunci când erau tineri. Dar hai să vedem câți bani primesc urmașii veteranilor de război.

Naționale (MApN) a stabilit în bugetul pentru anul 2021 o serie de drepturi bănești pentru veteranii din teatrele de operații. Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Potrivit unei ordonanțe de urgență nr. 47/2021 publicată în Monitorul Oficial nr. 586/2021, pe lângă indemnizația pe care o au, veteranii, văduvele și invalizii de război încasează lună de lună și o indemnizație de gratitudine, a cărei valoare depășește suma de 2.500 de lei.

Potrivit actului normativ adoptat, invalizii, veteranii și văduvele de război primesc, începând din luna iunie 2021, „o indemnizație de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”. Conform datelor oficiale, în țara noastră există acum nu mai puțin de 2.521 de invalizi, veterani sau văduve de război.

Urmăriți Impact.ro și pe