O minune a lumii moderne a fost creată de un român. Puțini știu povestea, regimul comunist l-a interzis

Stan Filon 14.05.2022, 11:50

Cu toții cunoaștem statuia lui Isus Hristos din capitala Braziliei, Rio de Janeiro, cel puțin din documentarele difuzate de televiziuni. Unii au avut norocul să o vadă chiar de la fața locului. Puțini știu însă că un român și-a pus amprenta pe chipul Mântuitorului. Vorbim despre Gheorghe Leonida, artistul român interzis de comuniști, pentru relația apropiată pe care a avut-o cu Casa Regală a României.

Românul care și-a pus amprenta pe o minune a lumii moderne

Așadar, românul Gheorghe Leonida și-a pus amprenta pe statuia Mântuitorului din Rio de Janeiro, considerată a fi una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Românul a desenat chipul lui Iisus Hristos, fiind cooptat în proiect de sculptorul francez de origine poloneza, Paul Landowski.

Statuia a fost construita în 9 ani, între 1922 și 1931, are o înălțime de 38 de metri și cântărește 700 de tone. Realizarea românului este atestată în cărțile de istorie ale brazilienilor. În prezent, turiștii stau la coadă pentru a se fotografia cu statuia Mântuitorului.

Romanul care si-a pus amprenta pe o minune a lumii moderne
Romanul care si-a pus amprenta pe o minune a lumii moderne

Cine a fost Gheorghe Leonida

Dar cine este Gheorghe Leonida și de ce nu este amintit așa cum ar trebui în arta din România? Ei bine, acesta provine dintr-o familie care și-a pus amprenta pe istoria României. S-a născut la Galati, în 1893, într-o familie binecuvântată cu 10 copii. Fiecare dintre aceștia a avut un rol foarte important pentru țara sa. Cei mai cunoscuți dintre ei sunt ilustrul om de știință Dimitrie Leonida și Elisa Leonida Zamfirescu, atestată drept prima femeie inginer din lume.

Gheorghe Leonida a terminat Conservatorul de Artă la București, apoi a studiat la Roma și a locuit la Paris. Lucrările sale au intrat în grațiile Reginei Maria, iar el a devenit un apropiat al Familiei Regale. După ce comuniștii au venit la putere în România, operele lui Leonida au fost pur și simplu interzise din cauza legăturii sale cu Familia Regală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...