O meserie făcută celebră de români își pierde din avânt. Acum banii li se par prea puțini

Stan Filon 18.05.2022, 19:37
O meserie făcută celebră de români își pierde din avânt. Acum banii li se par prea puțini

Celebrii căpșunari din România au început să se reorienteze spre alte meserii, mai bănoase. Foarte mulți dintre românii care mergeau în Italia, la cules de căpșuni, refuză acum să mai meargă în Peninsulă și declină oferte după oferte. Motivul este unul de înțeles: salariile au rămas cele de anii trecuți, în timp ce prețurile au explodat pur și simplu, atât în România, cât și în Italia.

O meserie făcută celebră de români își pierde din avânt

Românii nu mai vor să culeagă căpșuni, cel puțin nu pentru salariile oferite acum în Italia. Proprietarii de plantații de căpșuni din Italia se plâng că nu mai au acum cu cine să strângă recoltele. Unul dintre aceștia este românul Bogdan Ionică, stabilit de ani buni peste hotare. Este proprietarul mai multor sere din Sicilia, cu legume și fructe, dar și plantații de măslini. Se plânge că este primul an în care nu găsește oameni care să-l ajute să strângă recolta. Foștii săi angajai nu vor să mai vină în Italia, din caza câștigurilor mici. Mulți preferă să plece în Danemarca, Olanda sau Belgia.

„Mai avem de plantat încă un pic din seră, dar mă opresc că nu am forță de muncă și nu reușesc să fac singur. Vor bani mulți, preferă să rămână acasă decât să primească banii care erau înainte. Am nevoie de măcar patru oameni. Multe culturi mi-au rămas în picioare. Nu am putut să le culeg”,a declarat Bogdan Ionică, fermier în Italia, pentru Ziarul Unirea.

O meserie facuta celebra de romani isi pierde din avant
O meserie facuta celebra de romani isi pierde din avant

Căpșunarii s-au reorientat

Dar ce salarii oferă italienii, în comparație cu ceilalți europeni? Ei bine, în Italia, un culegător este plătit cu 50 de euro pe zi, în timp ce în Spania câștigă 80, pe când în Danemarca un zilier poate câștiga chiar și 130 de euro pentru o zi de muncă.

„Mergi la muncă și dacă o zi mai proastă și nu faci kilogramele care trebuie, nici bani, nu iei în ziua respectivă. Dacă avea comenzi patronul, trebuia să mergi la muncă să culegi. Așa, la jobul ăsta, suntem plătiți la oră. Acum sunt atâtea locuri de muncă, atâtea agenții, ai de unde să alegi”, a declarat Toma pentru sursa citată.

Potrivit celor de la Agenția Forței de Muncă, anul acesta, cele mai multe oferte din agricultură au venit din Belgia și Olanda. Românii pot merge peste hotare să culeagă sparanghel sau zmeură.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...