O mare actriţă de la noi s-a stins. Este doliu în teatrul românesc. A avut o carieră de invidiat

Iancu Andreea 22.10.2021, 11:44

Doliu în teatrul românesc, după ce o mare actriță s-a stins din viață. Personalitate remarcabilă, care a activat timp de trei decenii pe scena Teatrului Nottara din București, actrița a cunoscut succesul atât în teatru cât și în film. Aceasta a primit inclusiv titlul de „Artistă Emerită”, care a stabilit un record absolut în țara noastră.

Teatrul românesc este în doliu după ce o mare actriță s-a stins

Actrița Liliana Tomescu a încetat din viață, la venerabila vârstă de 92 de ani, după o carieră impresionantă în teatrul românesc. Lumea teatrului este în doliu, după decesul actriței. Evenimentul tragic s-a petrecut în Suedia, acolo unde Liliana Tomescu era stabilită împreună cu soțul ei, actorul Lucian Muscurel, în anul 1980. Aceasta a absolvit cursurile intensive de limbă suedeză de la Universitatea din Göteborg, un an mai târziu. Actrița a primit o diplomă pentru eforturile sale.

Liliana Tomescu s-a născut în anul 1929 și a fost absolventă a Institutului de Artă Dramatică. Ea a activat la Teatrul Nottara din Bucureşti timp de 30 de ani. De asemenea, de-a lungul carierei, a jucat cu mari actori, precum George Constantin, Victor Rebengiuc, Ştefan Iordache, Constantin Codrescu. Printre cele mai cunoscute spectacole sunt „Pygmalion”, care a fost jucat de 500 de ori, precum și „Adio, Charlie!“, de 870 de ori.

A fost cetăţean de onoare al orașului Stockholm

Actrița Liliana Tomescu a primit titlul de „Artistă Emerită” în anul 1964, astfel reușind să stabilească în România un record ca fiind cea mai tânără actriță care a primit vreodată această distincție, evenimentul având loc la vârsta de 35 ani. Totodată, și în anul 1991, Liliana Tomescu a primit în Suedia, din partea primăriei orașului Stockholm, titlul de „Cetăţean de onoare”. Pentru că actrița a activat în domeniul învățământului teatral, aceasta a fost apreciată, recunoscându-i-se activitatea.

Revenirea în România, țara sa natală, a avut loc în 2006, fiindu-i și aici recunoscută activitatea. Liliana Tomescu a fost distinsă cu premiul pentru întreaga sa activitatea artistică de către UNITER, cel mai important for teatral din România. Totodată, în anul 2021, a fost publicată și monografia „Liliana Tomescu”, semnată de Marina Spalas şi Sergiu Cioiu şi publicată de Editura Integral.

Prima viaţă a fost până la vârsta de 50 de ani în România, apoi a doua viată a fost alături de Lucian Muscurel în ultimii 40 de ani petrecuţi în Suedia, mărturisea actriţa, în carte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...