O jurnalistă din Braşov primește amenințări cu moartea. Cum a început coșmarul care i-a schimbat viața

Elena Avramescu, Coteț Alexandru 12.05.2021, 15:28
O jurnalistă din Braşov primește amenințări cu moartea. Cum a început coșmarul care i-a schimbat viața

O jurnalistă din Braşov primește amenințări cu moartea. Este vorba despre o jurnalistă din Braşov trăieşte un coşmar de mai bine de un an. Totul a început atunci când a vrut să ia un copil în plasament, însă cei de la Protecţia Copilului au făcut mai multe abuzuri pentru a se răzbuna deoarece jurnalista a dezvăluit mai multe încălcări ale legii comise de angajaţi ai DGASPC.

O jurnalistă din Braşov primește amenințări cu moartea

Jurnalista a povestit pentru Adevărul prin ce este nevoită să treacă de când încearcă să ia un copil în plasament, fiindcă își dorește ca acesta să nu ajungă într-un centru, aşa cum s-a întâmplat cu doi dintre fraţii săi, sau la un asistent maternal, la care să stea până la 7 ani, după care să ajungă tot într-un centru.

În anul 2018, am vrut să luăm doi copii dintr-un centru în plasament. Când lucrurile erau destul de avansate, am fost rugaţi de maica stareţă de la mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din Buneşti să luăm o fetiţă pentru o lună sau două acasă la noi, deoarece mama ei urma să nască, aceasta avea probleme de sănătate şi mai avea trei fraţi, iar tatăl lucra la mănăstire şi nu avea cine să se îngrijească de cea mai mică. După aproape o lună am dus-o pe fetiţă acasă, deoarece s-a dovedit că mama mai avea până să nască, și-a început povestea Ana Ţîrcă.

Se pare că doar cu o zi să nască mama, cei de la Protecţia Copilului Braşov au hotărât să-i ia pe cei trei copii mai mici. Astfel că o fată de 7 ani a ajuns în centrul de la Codlea, iar fetiţa de un an şi jumătate şi un băieţel de doi ani şi jumătate au ajuns la un centru din Săcele, însă fără acordul familiei.

Tatăl ne-a cerut ajutorul şi am mers pe urmele copiilor, încercând să ajutăm la întoarcerea acestora în familie. Am ajuns la directorul adjunct de atunci al DGASPC Braşov, Daniela Luca, care, în momentul în care i-am cerut actele prin care au fost luaţi copiii (deoarece era evident că legea a fost încălcată), ne-a ameninţat pe mine şi pe soţul meu: „Cu dumneavoastră vorbesc altfel, doamnă! Vreţi să mai fiţi familie de plasament? Dacă da, atunci colaboraţi ca oamenii.

Înainte să plecăm din sediul instituţiei, ne-au şi fost înmânate actele prin care ni se refuza plasamentul copiilor. Cum era şi firesc, am dezvăluit în presă toate abuzurile făcute, precum şi ameninţarea. Directorul general urma să iasă la pensie şi Daniela Luca spera să fie numită în locul său. Nu s-a întâmplat aşa şi, probabil, a considerat că am avut o mare contribuţie la acest eşec personal al ei. Răzbunarea avea să vină în timp, a mai spus Ana Ţîrcă.

O jurnalista din Brasov primeste amenintari cu moartea
Fetita adoptata

Până la urmă, deoarece familia nu se putea descurca cu tratamentele pentru fetiţa de un an şi jumătate, Ana şi soţul ei au hotârât ca s-o ia acasă. De aceea, o bună perioadă a locuit şi mama la ei, împreună cu fetița, însă după aceea a fost nevoită să se întoarcă la ceilalţi patru fraţi. Însă în ianuarie 2020 a hotărât să încerce să obţină plasamentul fetiţei pe care o creştea din 2018. Totul a luat o întorsătură în momentul în care au trebuit să dea un test la sediul DGASPC.

Am fost chemaţi să dăm testul într-o zi din luna februarie 2020, la ora 8:30, iar Cătălin Stanciu ne-a spus că testul durează 90 de minute, aşa că am considerat că soţul va ajunge la timp la muncă, cu o mică întârziere, de 5-10 minute. Totul a durat cam două ore şi jumătate, iar, la final, asistentul social ne-a spus cât de drăguţ a fost domnul psiholog că ne-a făcut două şedinţe într-un singură, ca să nu venim de două ori!

Or, psihologul ar fi trebuit să ne informeze şi să ne ceară acordul să facem două şedinţe în una sigură. Timpul mult mai îndelungat necesar răspunsurilor, desenelor, completărilor, interviului şi tuturor demersurilor i-a indus o stare de stres soţului meu, care mi-a cerut la un moment dat să mă grăbesc, fapt invocat mai târziu de psiholog, a mai spus Ana Ţîrcă.

Soții au plecat, fiind convinși că au făcut un pas important în salvarea copilului de dezastrul din Protecţia Copilului, chiar dacă, pe parcursul testului, psihologul a jignit-o de mai multe ori, aflând mai târziu că psihologul încălcase toate prevederile din codul deontologic.

În 5 martie am fost chemaţi la o discuţie cu psihologul şi asistentul social, care ne-au transmis că, în opinia lor, nu suntem capabili să luăm un copil în plasament. Motivele invocate de asistentul social nici nu o să le trecem în revistă, decât extrem de scurt, deoarece sunt de-a dreptul hilare. Primul dintre cele invocate este faptul că eu am depus mărturie într-un proces pe care DGASPC l-a pierdut! Al doilea, că am scris, de-a lungul timpului, articole denigratoare la adresa colegilor săi. Psihologul Cătălin Stanciu a mers chiar mai departe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...