O fostă bază militară secretă, descoperită într-o pădure din România. De aici s-au lansat rachete în timpul Revoluției din 1989

Stan Filon 22.06.2022, 11:46

O bază militară secretă din România a ajuns să fie înghițită de natură. Vorbim despre o bază anti-aeriană, dotată la un moment dat cu cele mai noi rachete de producție rusească, dar și autohtonă. Aceasta s-a activat chiar pe data de 25 decembrie 1989, când a atacat mai multe ținte aeriene detectate de radare. Mulți români nu au auzit niciodată de această bază militară, care acum a fost acaparată de pădurea în care a fost ridicată de comuniști.

O fostă bază militară secretă a fost descoperită într-o pădure din România

Puțini români știu, dar în localitatea Vadu Dobrii, județul Hunedoara, adânc ascunsă în pădure, se află o unitate militară. Povestea acesteia a început în urmă cu șapte decenii. Se pare că aceasta a fost ridicată în anii 50, iar primele rachete au sosit cam în jurul anului 1962, după ce a fost înființat unul dintre cele patru divizioane ale Regimentului 15 Rachete şi Artilerie antiaeriană. Celelalte divizioane gata să atace avioanele inamice au fost amplasate la marginea satului Sânpetru (Haţeg), la Orăştie şi deasupra satului Sârbi (comuna Ilia), iar divizionul tehnic şi centrul de comandă al unităţii se afla pe vremea aceea în Hunedoara.

Unitățile militare respective au fost dotate cu rachete sovietice Dvina şi Volhov şi cu baterii de artilerie antiaeriană  de calibrul 57 mm pentru apărarea antiaeriană la înălţimi mici şi, din anii ´80, cu mitraliere antiaeriene MR-4 de calibrul 14,5 mm de provenienţă românească.

O fosta baza militara secreta a fost descoperita intr-o padure din Romania
O fosta baza militara secreta a fost descoperita intr-o padure din Romania

S-a activat în noaptea de Crăciun a anului 1989

Unitate militară antiaeriană din inima pădurii a funcţionat din anii ´50 până la începutul anilor 2000. Rachetele au fost activate o singură dată. Se întâmpla în seara de Crăciun a anului 1989, când în România a avut loc Revoluția care avea să răstoarne regimul comunist. Militarii spun că în acea noapte radarele au surprins numeroase ținte aeriene neidentificate. Rachetele au fost activate, iar soldații au tras spre acele ținte văzute doar de radare. Artileria s-a autodistrus în aer, deoarece nu a nimerit nici măcar una dintre țintele respective.

Fosta bază militară de rachete din Vadu Dobrii a fost închisă în urmă cu două decenii, iar de-atunci natura a pus stăpânire pe ea. De atunci, nicio activitate nu a mai fost întreprinsă în vechea bază militară din Munţii Poiana Ruscă, care se întinde pe nu mai puțin de 26 de hectare. Suprafața unității militare a atras atenția municipalității din Hunedoara, care a vrut să se folosească de acest teren, în anii 2000. S-a încercat concesionarea terenurilor, însă zona foarte greu accesibilă nu a atras niciun investitor. Așadar, încet, dar sigur, pădurea plină de sălbăticiuni a început să își reia înapoi teritoriul ocupat de unitatea militară secretă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...