Editorial Alin Buzărin

O crimă: partidele politice primesc sume enorme de la Stat

Alin Buzărin 03.02.2022, 16:48
O crimă: partidele politice primesc sume enorme de la Stat

232 de milioane de lei s-au scurs în 2021 de la buget către toate formațiunile politice din România. Oare câte nu s-ar fi putut face cu această sumă imensă?!

La 1 februarie Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut cu un incredibil cinism anunțul că pe parcursul anului calendaristic 2021 (neelectoral, rețineți!) partidele politice din România au încasat nu mai puțin de 232 de milioane de lei de la bugetul de stat. Peste 45 de milioane de euro scurse în direcția gargarei politice, a politicianismului, într-o țară care se plânge întruna de sărăcie. De lipsa banilor pentru școli, spitale, drumuri…

Destinația sumelor

Ce fac partidele politice cu atâta bănet? Ce să facă, îl cheltuie cu voioșie! De exemplu, din sumele alocate (proporțional cu procentele electorale, firește) PSD a folosit peste 71 la sută pentru propagandă, iar PNL 64 la sută în aceeași direcție. La Pro România, 34 la sută din banii primiți s-au dus pe plata utilitățlor.

USR a cheltuit cu personalul aproape 46 la sută din suma alocată, PMP ceva mai puțin, cam 39 la sută. Sunt cifre oficiale, furnizate de către un serviciu special al AEP, de urmărire a destnației fondurilor.

Risipă legiferată

În România subvenționarea partidelor politice de către bugetul de stat e stipulată prin lege. Legea 334/2006 republicată. În care se spune ce și cum, dar nu și cât. Firește că dacă ai obținut în ultimele alegeri un scor electoral mai mare, iei mai mult. De asemenea iei mai mult și dacă ai avut mai mulți candidați femei, că doar statul român combate discriminarea, nu-i așa?!

Multă vorbărie goală, ca în orice lege. Lipsesc însă cifrele. Nu se spune cât trebuie să primească partidele politice. Suma totală. Aceasta lipsește. În niciun caz nu scrie c-ar fi vorba de aproape 50 de milioane de euro pe an! Și nu e vorba doar despre partidele care au sărit pârleazul parlamentar de 5 procente, ci de absolut toate partidele politice înregistrate oficial!

Cheltuieli prioritare

Așadar, românii plătesc din impozitele care le achită către stat nu spitalul în care le zac neamurile, nu drumurile pline de gropi pe care circulă, nu școala în care copiii le tremură de frig, ci deplasările în teritoriu ale lui Ciolacu, ghidonul de la trotineta lui Câțu, internetul folosit de Barna ca să posteze toate aberațiile, apa de la chiuveta din biroul lui Ponta, masca din plastic transparent a lui George Simion. Sunt cheltuieli prioritare, firește, nu pot suferi nicio amânare, nu ne permitem o clasă politică având gazele tăiate pentru neplată.

Decontul gargarei și al incompetenței

De fapt, cu aproape 50 de milioane de euro anual (probabil că pe 2022 suma va fi și mai mare, iar în anii electorali se vor bate toate recordurile) românii achită discursurile goale ale politicienilor, infinita gargară a acestora, incompetența aleșilor și nealeșilor (pentru că bani ia absolut toată lumea, partid să aibă).

Plătim luxul de a fi amăgiți, mințiți, conduși prost și într-o direcție greșită. Plătim îmbuibarea legiferată, ciocoismul, nonvaloarea și apoi ne văităm că suntem săraci. De fapt suntem doar naivi și ne lăsăm conduși de niște șmecheri.

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...