REPORTAJ

O călătorie printre ruinele secrete vecine cu proprietățile luxoase deținute de Ion Țiriac în Pădurea Băneasa

Justin Gafiuc 07.06.2022, 11:40

În mijlocul Pădurii Băneasa tronează luxosul complex ”Stejarii Country Club”, proprietate a lui Ion Țiriac, o investiție de circa 20 de milioane de euro, inagurată în decembrie 2013.

Tot acolo, omul de afaceri dezvoltă un proiect rezidențial cu aproape 200 de apartamente destinate închirierii, pentru care mai scoate din vistierie încă aproximativ 50 de milioane de euro. În apropiere, chiar cu deschidere la DN1, este reprezentanța Land Rover și Jaguar, parte din grupul Țiriac Auto.

Ateliere, hale și-un turn scorojit

O incursiune efectuată însă chiar pe lângă aceste locații cu ștaif te teleportează brusc într-un univers paralel. Copacii îmbrățișați și vegetația abundentă crează pe alocuri senzația că ai ajuns într-o pădure tropicală, de unde te aștepți să apară în orice secundă un macac, o panteră sau un șarpe Boa.

Tot acest peisaj ascunde însă pe o arie însemnată o colecție de ruine uitate la margine de București. Sunt ateliere, hale, platforme auto, un turn scorojit cu două etaje sau tot felul de construcții pitite printre liane, unele aducând a vestigii mayașe abandonate printre crengi bătrâne. Cadre din fier stau agățate de câte un acoperiș și scârțâie sinistru sub suflul vântului care pătrunde nestingherit prin orificiile părăsite de sticlă.

ruine baneasa
Ruine Baneasa

Alei pierdute printre liane

Un vechi stâlp de curent electric e înghițit total de plantele cățărătoare, doar ceea ce a fost cândva cupola de protecție se mai zărește discret în partea superioară. Ici, colo se ivesc pe deasupra capului niscaiva podețe din metal ruginit, circuite de țevi se înfundă acum într-un traseu către nicăieri, iar conturul unor alei se pierde și el în frunzărișul dens.

Două vechi mașini stau răstignite pe un platou din beton ros de vremuri și de intemperii, iar inscripția ”Plafar” uitată pe o ușă baricadată amintește că aici va fi funcționat cândva un depozit sau un magazin cu produse naturale.

Culcuș pentru nevoiași

Ceva mai jos, un soi de baracă, placată cu cartoane pe la geamuri, dă vagi semne de viață în interior, unde probabil și-au găsit culcuș o mână de oameni nevoiași. La ieșirea din labirint, o căsuță gen gheretă stă să cadă, iar micile camere vecine sunt pline cu gunoaie, prinse sub roțile a două căruțuri șutite din vreun supermarket.

Peisajul pare rupt dintr-un film de Hitchcock și probabil că undeva, cineva stă la pândă să pună mâna pe aceste terenuri atractive. Deocamdată însă, zona rămâne un soi de laborator în aer liber pentru o călătorie în timp, cu posibilitatea de a vedea aevea o istorie topită, fără să fie nevoie de ochelari pentru realitate virtuală.

Urmăriți Impact.ro și pe