Numărul de care se tem cel mai mult chinezii. Superstiții din mai multe colțuri ale lumii

Ioana Bucur 19.05.2021, 17:36
Numărul de care se tem cel mai mult chinezii. Superstiții din mai multe colțuri ale lumii

Nu, nu doar 13 este considerat aducător de ghinion, este doar cel mai cunoscut. Care este, de fapt, numărul de care se tem cel mai mult chinezii. Cum arată lista celor mai bizare superstiții din mai multe colțuri ale lumii.

Superstiții din mai multe colțuri ale lumii – Numărul de care se tem cel mai mult chinezii

Așa cum există talismane aducătoare de noroc, unele simboluri au căpătat, din diferite motive, semnificații nedorite, legate de viață și unele evenimente tragice. Nu vorbim doar despre animale, culori sau obiecte, ci și de numere ghinioniste.

În China, o superstiție bizară, mai ales pentru europeni, este legată de cifra patru. În mandarină, simbolul pentru „patru” se pronunță „si”, aproape identic cu cel pentru cuvântul „moarte”. Asemănarea dintre cele două i-a dat, în timp, o conotație negativă, patru ajungând să fie numărul de care se tem cel mai mult chinezii. Așa cum europenii evită numărul 13, în China există clădiri în care etajul patru este „sărit”, iar în unele blocuri din Hong Kong lipsesc etajele  de la 40 la 49. Unele voci susțin că tocmai din pricina acestei superstiții statul chinez nu a candidat la Jocurile Olimpice din anul 2004.

Numărul de care se tem cel mai mult chinezii
Numere ghinioniste

Numere ghinioniste în Europa

Superstiții din mai multe colțuri ale lumii. Facem câțiva pași mai aproape de țara noastră și ne oprim în Italia, locul spre care au fugit mulți conaționali, în căutarea unui trai mai bun. Pentru italieni, primul loc în lista cu numere ghinioniste este ocupat de 17. Ca și chinezii, italienii l-au asociat cu moartea, însă nu din vreun motiv legat de numerologie, ci din simplul fapt că, scris în cifre romane, acesta devine XVII, iar la o rearanjare rezultă „VIXI”, a cărui traducere din latină înseamnă, cu aproximație, „am trăit”, sugerând o viață sfârșită, potrivit Știri din Lume. În multe hoteluri din Italia, camera cu numărul 17 nu există. Chiar și în unele aeronave ale companiei de zbor Alitalia lipsește rândul 17.

În Occident, ținta superstițiilor a devenit și numărul 11. În țările în care se foloșeste sistemul AM și PM pentru a citi ceasul, se întâmplă uneori să avem date sau ore formate dintr-o singură cifră, cum ar fi 11.11.2011 sau 11.11. Nu există nicio explicație pentru atribuirea unei semnificații negative numărului 11, însă teoriile ce au ajuns în centrul unei isterii în mediul online au fost puternic susținute de cei care erau convinși că aveau legătură cu „Apocalipsa” programată pentru anul 2012 conform unor preziceri mayașe.

Până și în religie există numere asociate forțelor răului. Vorbim aici, evident, despre temutul 666 – malefic, cel care ar aparține diavolului, potrivit unui pasaj din Biblie: „Aici este înțelepciunea. Cine are pricepere, să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Și numărul ei este șase sute șaizeci și sase” – Apocalipsa 13-18.