Nu se mai pot monta centrale termice de apartament, în această perioadă. Legea interzice clar

Raluca Juncu / 06.11.2019, 13:46
Nu se mai pot monta centrale termice de apartament, în această perioadă. Legea interzice clar

Iarna vine cu pași mici, dar siguri, iar problemele legate de încălzirea locuințelor deja devin subiect principal în discuțiile autorităților și nu numai. Nu mai este un secret faptul că românii s-au săturat de sistemele de încălzire centralizate. Însă cei care de acum optează pentru alegerea și montarea unei centrale termice în apartament, este important să cunoască normele legale ale acestui aspect. Pentru cei care totuși își doresc instalarea unei centrale termice în propria locuință, aceștia vor trebui să urmeze o serie de pași pentru a face acest lucru.

 

Ce trebuie să facă românii

Potrivit legii este ilegal să se monteze centralele termice în apartamente în perioada de toamnă-iarnă, întrucât rețeaua de calorifere este deja încărcată. Cei care vor dori să își monteze o astfel de centrală, vor fi nevoiți să aștepte până la primăvară, atunci când va fi sistată furnizarea de căldură în sistem centralizat. Pentru cei care vor să își instaleze propria centrală în apartament, bineînțeles, după terminarea sezonului prevăzut de lege, ei vor trebui să obțină acordul de proiect al distribuitorului de gaz, însă pentru a-l primi este nevoie de următoarele acte:

  • cerere de acces la sistemul de distribuție gaze naturale;
  • formular tip cu acordul investitorilor inițiali ai coloanei de gaz, adică vecinii care au deja instalată o centrală termică;
  • acordul asociației de proprietari, actul de proprietate și acordul coproprietarilor, copia cărților de identitate ale coproprietarilor.
Reguli pentru români: când nu trebuie să își instaleze centrale termice în apartament?
Următoarea etapă în vedrea obținerii acordului distribuitorului de gaz, după ce procurarea actelor necesare expuse mai sus, va fi parcurs de către o firmă autorizată ANRE, care se ocupă și de proiectarea și executarea lucrării de utlizare a gazelor naturale.După parcurgerea demersurilor mai sus amintite, trebuie depusă o cerere de debranșare către furnizorul de agent termic. Această cerere poate fi trimisă și pe e-mail, iar ulterior, inișiatorul va primi un număr de înregistrare. Apoi, în maxim 10 zile de la depunerea cererii de debranșare va trebui să primești avizul pentru debranșare. Însă, pentru asta vei avea nevoie de:
  • acordul vecinilor din blocul în care locuiești;
  • acordul asociației de proprietari și un proiect de debranșare, executat de o firmă specializată.

Există însă o excepție pentru care românii nu se pot debranșa de la sistemul centralizat de încălzire. Cei care locuiesc într-o „zonă unitară de încălzire”, stabilită prin hotărâre de consiliul local, vor fi obligați prin lege să folosească exclusiv sistemul centralizat de încălzire, potrivit unui proiect de lege adoptat în Parlament.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI