Nu se mai dau bani pentru români. Ministerul Finanţelor a decis suspendarea acestor ajutoare pentru copii

Stan Filon 22.03.2021, 15:13
Nu se mai dau bani pentru români. Ministerul Finanţelor a decis suspendarea acestor ajutoare pentru copii

Foarte mulți părinți din România așteaptau implementarea legii care prevedea un ajutor de până la 1500 de lei pentru copiii acestora înscriși la creșe și grădinițe. Ei bine, chiar dacă legea era foarte aproape să fie pusă în practică, Ministerul Finanțelor a venit cu o veste tristă.

Părinții nu vor mai primi ajutorul de grădiniță de 1500 de lei

Părinții știu cît este de greu să ai copilul la creșă sau grădiniță, mai ales dacă nu prinzi un loc la stat. În acest caz, trebuie să găsești o grădiniță privată, iar acestea nu sunt deloc ieftine. O veste bună au primit însă aceștia din partea oficialilor, care promiteau 1500 de lei ajutor pentru copiii care merg la creșe sau grădinițe. Părinții nici nu au apucat însă să se bucure cum trebuie, că autoritățile s-au și răzgândit.

Ministerul Finanțelor propune acum suspendarea legii care prevedea acordarea unui ajutor de 1500 de lei părinților care au copii la grădinițe sau creșe, chiar dacă toată lumea aștepta normele de aplicare. Practic, conform unui proiect publicat pe site-ul instituției, se renunță la această facilitate, cel puțin anul acesta.

Parintii nu vor mai primi ajutorul de gradinita de 1500 de lei
Parintii nu vor mai primi ajutorul de gradinita de 1500 de lei

Ministerul Finanțelor a propus suspendarea legii

Cu toate acestea, la începutul anului, ANAF informa companiile că pot aplica deja pentru această lege, însă s-a renunțat la ea deoarece aplicarea facilității ar fi avut un impact bugetar de 4,5 miliarde lei, conform Ministerului Finanțelor.

Dar ce prevedea, mai eaxct această lege? Ei bine, angajatorul putea oferi până la 1500 de lei angajatului care putea să facă dovada că fiul/fiica sa merge la creșă sau grădință. Angajatorul urma să-și primească banii de la stat, prin deducerea cheltuielilor respective din impozitul pe profit.

”Statul, prin mai multe legi de-a lungul anilor, în special prin Legea 239, vine și dă o serie de facilități angajatorului și angajatului. Dacă firma unde lucrezi îți plătește grădinița, atunci acea societate scade din impozitul pe profit pe care-l datorează 1.500 lei/lună de fiecare copil.

Nu e o cheltuială pe care să o deduci limitat. Această sumă vii și o scazi direct din impozit. Nu deduci doar 16%. Dacă impozitul firmei este mai mic decât acest ajutor, poți să scazi din impozitul pe salarii, din TVA.

Tu, ca societate, sprijinind acești copii ai de câștigat la calculul impozitului. Pentru angajat nu se consideră venit de natură salarială. Atenție, doar din punct de vedere al impozitului pe venit. Legea nu a adăugat scutire și la contribuții sociale”, explica Cristian Rapcencu, lector universitar ASE și antreprenor, expert în fiscalitate pentru hotnews.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...