Noul lider al Coreei de Sud atrage atenția Coreei de Nord. „Epoca de liniște a luat sfârșit”

Beatrice Dumitru 23.05.2022, 14:39
Noul lider al Coreei de Sud atrage atenția Coreei de Nord. „Epoca de liniște a luat sfârșit”

După ani de impas, în urma discuțiilor eșuate despre armele nucleare, tensiunile în peninsula coreeană sunt în creștere. Coreea de Nord a continuat să-și dezvolte armele de distrugere în masă și le testează cu o frecvență alarmantă. Însă noul președinte al Coreei de Sud a avertizat că epoca de liniște a Coreei de Nord a luat sfârșit.

Coreea de Sud, avertisment pentru Coreea de Nord

Coreea de Nord a testat 15 rachete de la începutul anului, mai multe decât în ultimii doi ani la un loc, iar luna trecută Kim Jong Un a promis că va „întări și dezvolta” forțele sale nucleare cu „cea mai mare viteză posibilă”.

Dar noul președinte conservator al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, care a preluat mandatul în urmă cu două săptămâni, a declarat că epoca de liniște a Coreei de Nord a luat sfârșit și orice noi discuții între Seul și Phenian trebuie inițiate de liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Noul lider al Coreei de Sud atrage atenția Coreei de Nord. „Epoca de liniște a luat sfârșit”
Kim Jong Un, avertizat de noul președinte al Coreei de Sud.

„Cred că mingea se află în terenul președintelui Kim, ste alegerea lui să înceapă un dialog cu noi”, a spus Yoon, pentru CNN.

Yoon, poziție dură față de Coreea de Nord

Din noul său birou de președinte, Yoon a transmis Coreei de Sud și aliaților săi că țara sa este pregătită pentru orice provocare nord-coreeană.

Doar să scăpăm temporar de provocarea sau conflictul nord-coreean nu este ceva ce ar trebui să facem. Acest tip de abordare în ultimii cinci ani s-a dovedit a fi un eșec”, a spus acesta, făcând referire la strategia de conciliere a vechiului guvern.

Yoon, un fost procuror și nou venit în politică, a subliniat constant poziția sa mai dură față de Coreea de Nord și dorința de a întări armata Coreei de Sud, o strategie total diferită față de cea a fostului președinte Moon Jae-in, care a promovat dialogul și reconcilierea pașnică. În ciuda poziției sale, Yoon a spus că nu vrea ca țara lui Kim Jong Un să „se prăbușească”.

Ceea ce îmi doresc este o prosperitate comună și împărtășită în Peninsula Coreeană. Nu cred că îmbunătățirea capacității nucleare a Coreei de Nord este utilă și favorabilă menținerii păcii internaționale”, a adăugat acesta.

Ce a discutat Yoon cu Joe Biden

Liderul de la Seul s-a întâlnit în acest weekend cu Joe Biden, în prima vizită a acestuia în Asia de când a devenit președintele SUA. După întrevedere, cei doi lideri au anunțat într-o declarație comună că vor începe discuțiile pentru reluarea și posibila extindere a exercițiilor militare comune care au fost oprite în mandatul lui Donald Trump, un pas care ar putea să atragă furia Coreei de Nord.

Yoon a explicat, luni, că mișcarea va fi pur defensivă, adăugând că antrenamentul militar regulat este „datoria de bază a fiecărei armate din întreaga lume pentru a-și menține pregătirea”. El a mai spus că, în cazul unui atac, SUA vor oferi Coreei de Sud asistență, inclusiv apărarea antirachetă și „umbrela sa nucleară”.

Urmăriți Impact.ro și pe