Noul „club politic al națiunilor”, fără Rusia. Întâlnire crucială a 44 de state, după începerea războiului din Ucraina

Andrei Dumitrescu 06.10.2022, 16:14
Noul „club politic al națiunilor”, fără Rusia. Întâlnire crucială a 44 de state, după începerea războiului din Ucraina

Liderii a 44 de țări europene se întâlnesc joi la Praga, în cadrul unei prime reuniuni istorice a unui nou club politic al națiunilor.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a vorbit despre construirea „unei comunități politice europene fără Rusia lui Putin”.

Premierul britanic Liz Truss a insistat asupra faptului că summitul nu este „o construcție a UE sau o alternativă la UE”.

Ideea unei comunități politice europene mai largi, dincolo de UE, a fost susținută de președintele francez Emmanuel Macron, dar există scepticism, chiar și în cadrul UE, cu privire la noul forum. Truss va purta joi discuții cu președintele Macron și cu alte persoane, în ceea ce ar putea marca o nouă etapă în relațiile post-Brexit ale Regatului Unit cu Europa.

Cei 44 de lideri vor discuta despre energie, migrație și securitate, cu accent pe războiul din Ucraina. Borrell a declarat că, în urma invaziei Rusiei, este nevoie de „regândirea și reformarea ordinii europene mai largi, dincolo de activitatea UE și a NATO”, dar a adăugat că summitul nu va fi mai mult decât un schimb inițial.

Pe lângă Marea Britanie, printre participanții la prima reuniune a CPE se numără Elveția, Turcia, Norvegia, Islanda, Georgia, Azerbaidjan și țările din Balcanii de Vest, care nu sunt membre UE.

Ce este această nouă comunitate

Criticii o văd ca pe o regurgitare vagă a unor idei vechi, iar rolul său exact nu a fost încă clarificat.

Când a propus ideea în acest an, președintele Macron a declarat că aceasta ar urma să „ofere o platformă de coordonare politică” atât pentru țările din UE, cât și pentru cele care nu fac parte din UE.

Invazia Rusiei în Ucraina a dat un nou impuls pentru cooperarea între națiunile din afara celor 27 de state membre ale UE.

Însă noul CPE nu are instituții sau personal dedicat. Acest lucru a dus la întrebări cu privire la modul în care vor fi puse în aplicare orice decizii.

Este vorba despre un efort fără precedent de a reuni lideri de pe întregul continent pentru a discuta domenii de interes comun. Dacă se dovedește a fi un succes, ar putea continua să aibă loc de până la două ori pe an. Dacă va fi un eșec, ar putea să se stingă.

S-ar putea dovedi a fi un punct de cotitură „modest” în relațiile dintre UE și Regatul Unit, spune directorul Centrului pentru Reformă Europeană, Charles Grant.

Vladimir Putin a amenințat Europa cu armele nucleare. Volodimir Zelenski: „Continentul nu poate fi stabil cu presedintele rus la putere”

În timp ce o dispută privind aranjamentele post-Brexit pentru Irlanda de Nord rămâne nerezolvată, discuțiile sunt reluate în această săptămână.

„Niciuna dintre părți nu încearcă să împingă această problemă la limită în acest moment”, spune Grant. „Așa că acest summit ar putea fi un semn al unei apropieri modeste”, potrivit BBC.

În cadrul sesiunii de deschidere, președintele ucrainean Volodimir Zelenski va susține un discurs video.

Dar nu toți cei prezenți sunt de aceeași părere în privința conflictului.

„Una dintre măsurile succesului va fi dacă va convinge Serbia, Azerbaidjanul și Turcia să se îndrepte mai mult spre Vest și mai puțin spre Rusia”, spune Grant.

Turcia a vorbit despre o abordare „echilibrată” față de Rusia și nu a aderat la sancțiunile occidentale.

„Atunci când a fost propus pentru prima dată de Macron, CPE trebuia să fie un club cu valori democratice comune, dar acum este mai mult despre a se asigura că Europa în ansamblu nu este prietenul Rusiei”, spune Grant.

Incertitudine privind scopul real

Un semn al incertitudinii cu privire la scopul real al CPE este faptul că au existat mesaje mult mai clare cu privire la ceea ce nu este.

Nu este un substitut al NATO sau al G7, potrivit oficialilor. Nu este o „sală de așteptare” puțin mai confortabilă pentru țările dornice să adere la UE. Nu este nici un forum care va fi dominat de instituțiile UE.

Asta în ciuda faptului că invitațiile au fost lansate de președintele Consiliului European, Charles Michel, în timp ce reuniunea în sine a fost plasată în fața unui summit UE.

Bruxelles-ul insistă că a facilitat pur și simplu forumul – nu este „UE plus plus”, a insistat un oficial de rang înalt.

Următorul CPE, care va avea loc peste șase luni sau peste un an, se va desfășura probabil în Moldova.

Cristina Stroe și Damian Drăghici, despre Te cunosc de undeva
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...