EXCLUSIV

Noua lege a ministrului Câmpeanu prevede ca unchii, mătușile și verii să-și poată evalua rudele. Ce se întâmplă la Cluj: „Ne protejăm integritatea”

Gabriela del Pupo 14.09.2022, 15:22
Noua lege a ministrului Câmpeanu prevede ca unchii, mătușile și verii să-și poată evalua rudele. Ce se întâmplă la Cluj: „Ne protejăm integritatea”

Ministrul educației, Sorin Câmpeanu, stârnește din nou mediul universitar cu o nouă modificare. Proiectul legii privind învățământul superior coboară ștacheta condițiilor de examinare a angajaților din universități care vor să promoveze în carieră didactică. În acest moment legea prevede că „nu pot fi membri ai comisiilor constituite pentru organizarea și desfășurarea examenului în vederea promovării în cariera didactică persoanele care au soțul sau soția, rude ori fini până la gradul al patrulea, inclusiv în rândul candidaților”, conform edupedu.ro.

Sorin Cîmpeanu propune în proiectul legii învățământului superior ca interdicția să se aplice doar până la gradul al doilea, ceea ce ar excepta verii, unchii și mătușile din universități pentru a decide dacă rudele lor merită să promoveze pe un post de lector universitar, şef de lucrări universitar, conferenţiar universitar sau profesor universitar.

Impact.ro a stat de vorbă cu rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj (UBB), prima univeristate acreditată internațional din România, cunoscută în mediul academic pentru strictețea în ceea ce privește criteriile de etică și obiectivitate în evaluări. Rectorul universității spune că instituția de învățământ superior avea, pe baza autonomiei universitare, criterii suplimentare pentru a evalua cariera didactică a profesorilor și a asistenților.

„Autonomia univeristară poate pune criteriile dorite pentru concursuri”

„Autonomia universitară poate – și ar trebui lăsată așa – pune criteriile dorite pentru concursuri, în scopul de a se evita conflictele de interes (a întări etică și a crește calitatea). Eu le văd pe cele din lege ca minimale. Noi la UBB avem adesea incompatibilități până la gradul III la care adăugăm și alte elemente (ex. tipuri de colaborări anterioare etc.) și nu cred   am schimba asta – în sensul de a reduce constrângerile -, dacă legea nu ne obligă.” spune rectorul UBB Daniel David.

Daniel David, despre revenirea la concerte
Daniel David

„UBB-ul deja cere condiții mai dure decât cele stabilite de Minister”

Președintele Comisiei de Etică de la UBB, Dacian Dragoș, spune că criteriile de asumarea a responsabilității că o evaluare nu va fi umbrită de interese ascunse, ar trebui să fie formulate într-o prevedere mai amplă în care să se stipuleze că orice tip de relație cu persoana evaluată, constituie un motiv ca evaluatorul să se retragă din respectiva comisie. Cum, de altfel se practică în justiție.

„Da, dar noi putem să mergem mai departe prin regulamente interne, altele decât legea. Așa cum sunt criteriile de avansare la gradul de profesor, la lector ș.a.m.d. UBB-ul deja cere condiții mai dure decât cele stabilite de Minister. Noi am suplimentat cu 25% numărul publicațiilor necesare, așa am putea să facem și cu aceste criterii. Sigur că este o discuție dacă este legal să impui mai multe lucruri prin Carta Universității decât impune legea, dar noi considerăm că este o măsură prin care ne protejăm integritatea, prin aceste proceduri.

Eu cred că vom rămâne cu cel puțin gradul trei dacă se reduce la gradul doi așa cum se discută. Universitatea poate să stabilească standarde mai înalte decât cele din lege. Este mult mai largă acea prevedere (aplicată de UBB).

Poate este o scăpare, cei care au făcut legea s-au gândit că este suficient până la gradul doi, este o discuție dacă rezolvi ceva cu gradul doi, trei, sau o prevedere mai generală în care să spui că oricine are un interes în procedura respectivă nu poate să facă parte din comisie. Poate să vină din grade de rudenie, colaborări anterioare, relația profesor-student, din orice.

O prevedere mult mai largă acoperă tot, acolo poată să se meargă până la prieteni sau foști colegi, de la caz la caz. Poate ar fi de dorit o prevedere mai largă care să nu țină seama de tehnicalități, cu cât e mai mult în detaliu riscul este ceva să scape.” spune Dacian Dragoș.

Foto: edupedu.ro

Persoanele care se află în relaţie de rudenie până la gradul al II-lea inclusiv nu pot ocupa concomitent funcţii sau să fie evaluatori

Prin modificarea legii actuale unele universități ar putea opta să includă în codul de etică intern aceste libertăți de alegere a membrilor comisiilor de evaluare. De asemenea proiectul legii asigură mandate nelimitate pentru rectorii universităților, care pot fi și lideri în partide politice, și parlamentari.

„Art. 17 Instituțiile de învăţământ superior adoptă un cod de etică universitară şi deontologie profesională. Acesta face parte din Carta universitară şi include obligatoriu:

a) măsurile educaţionale, administrative şi tehnice care se iau pentru garantarea originalităţii lucrărilor de licenţă, masterat, doctorat, articolelor ştiinţifice sau a altor asemenea lucrări, precum şi sancţiunile aferente.

b) prevederea că persoanele care se află în relaţie de soţi, afini şi rude până la gradul al II-lea inclusiv nu pot ocupa concomitent funcţii astfel încât unul sau una să se afle faţă de celălalt sau cealaltă într-o poziţie de conducere, control, autoritate sau evaluare instituţională la orice nivel în aceeaşi instituție de învățământ superior şi nu pot fi numiţi în comisii de doctorat, comisii de evaluare sau comisii de concurs ale căror decizii afectează soţii, rudele sau afinii până la gradul al II-lea inclusiv.” se arată în proiectul de lege.

O altă prevedere care a dus la o separare a carierei didactice de cea politică nu se regăsește în lege, incompatibilitățile rector-parlamentar sau rector-deținător de funcții de conducere în cadrul unui partid politic nu se regăsesc nici astăzi în propunerea Cîmpeanu. Ne amintim celebrul caz al rectorului din Iași, Tudorel Toader care a trebuit să își suspende funcția pe perioada mandatului de Ministru al Justiției.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...