Noua bancnotă de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu intră în circulație chiar azi. Cum arată și de ce este specială FOTO

Cătălina Burghelea 01.12.2021, 08:24
Noua bancnotă de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu intră în circulație chiar azi. Cum arată și de ce este specială FOTO

Noua bancnotă de 20 de lei, care înfățișează chipul Ecaterinei Teodoroiu, intră în circulație chiar azi, 1 Decembrie. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină, a anunțat BNR.

Noua bancnotă de 20 de lei, cu portretul Ecaterinei Teodoroiu, pusă în circulație chiar de 1 Decembrie

Prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină, cu o valoare de 20 de lei, este pusă în circulaţie miercuri, 1 Decembrie, când se serbează Ziua Națională a României. Tot astăzi, Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de BNR în anul 1881.

BNR lansează oficial noua bancnotă de 20 de lei, care este pusă în circulație pe data de 1 Decembrie. Bancnota o ilustrează pe Ecaterina Teodoroiu, cea care a luptat în Primul Război Mondial, și este imprimată pe suport de polimer.

Anunțul făcut de BNR

Bancnota cu chipul Ecaterinei Teodoroiu este prima cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină. Aceasta este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, are dimensiunea de 136X77 mm și culoarea este verde-oliv.

”Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii, susţinându-se consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, a transmis BNR.

Cum arată bancnota

Pe aversul bancnotei de 20 de lei se regăsesc portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917) și un element floral reprezentând un buchet de brânduşe. În plan secund, în zona centrală este desenată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României.

Tot pe avers mai sunt vizibile valoarea nominală, în cifre şi litere, pe orizontală, „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema țării, denumirea băncii centrale emitente, „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR, iar în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulaţie, „1 decembrie 2021ˮ, și valoarea nominală în cifre – „20ˮ.

Noua bancnota va intra in circulatie de la 1 decembrie

Ce este desenat pe revers

Pe reversul bancnotei lansate oficial azi, de 1 Decembrie, compoziţia grafică include o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti, iar în spatele Mausoleului se vede o floare de crin.

Totodată, reversul bancnotei de 20 de lei mai cuprinde valoarea nominală, în cifre şi litere, denumirea băncii centrale emitente, „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziţionată în dreapta sus şi stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, precum și seria, şi numărul tipărite cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime, în partea stângă pe verticală şi cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare, în partea dreaptă sus, pe orizontală.

Include o serie de elemente de siguranţă

Pentru a feri banul să fie falsificat de infractori, bancnota include o serie de elemente de siguranţă, unele destinate publicului larg, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

Punerea în circulaţie a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timişoara ale BNR, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...