Noua ambasadoare a SUA a ajuns la București. Kathleen Kavalec vorbește limba română

Beatrice Dumitru 09.02.2023, 21:38
Noua ambasadoare a SUA a ajuns la București. Kathleen Kavalec vorbește limba română

Ambasadoarea desemnată de Statele Unite ale Americii în România a sosit la Bucureşti şi a fost primită de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare. Aceasta a mai avut un post în cadrul Ambasadei SUA la București, în perioada 2005-2008 și vorbește limba română.

Ambasadoarea desemnată a SUA, primită de Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu și ambasadoarea desemnată de SUA în România, Kathleen Ann Kavalec, au discutat prioritățile care trebuie urmărite în relația bilaterală. În discuţiile de la minister, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la contextul de securitate regional, marcat de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat MAE.

Ministrul de Externe român a evocat consultările politice deosebit de consistente pe care le-a avut în noiembrie 2022 cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, cu ocazia vizitei acestuia în România, precum și importanța menținerii unui ritm susținut al contactelor la nivel înalt între România și SUA și pe parcursul anului 2023. De asemenea, Bogdan Aurescu a subliniat că România rămâne un aliat de încredere al SUA, implicat activ în zona Mării Negre, și a reiterat interesul țării noastre pentru viitoarea strategie a SUA pentru regiunea Mării Negre.

Noua ambasadoare a SUA a ajuns la București. Kathleen Kavalec vorbește limba română
Kathleen Kavalec este desemnată de SUA ambasadoare în România.

Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul agreat al SUA au discutat prioritățile care trebuie urmărite în relația bilaterală, priorități care urmează să fie aprofundate cu ocazia următoarei runde a Dialogului Strategic România-SUA, programată a avea loc în prima parte a anului la București. Acesta a transmis, de asemenea, aprecierea pentru sprijinul puternic al SUA pentru securitatea României și a aliaților europeni din NATO, în special a celor din Flancul Estic al Alianței, demonstrat și de creșterea consistentă a prezenței militare americane în România după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Kathleen Kavalec, întâlnire cu Nicolae Ciucă

Bogdan Aurescu a reamintit şi obiectivul comun al României și al SUA de includere a țării noastre în Programul Visa Waiver, reliefând dorința părții române pentru intensificarea cooperării în domeniu, precum și necesitatea înregistrării de progrese substanțiale în perioada mandatului ambasadoarei Kavalec în România.

Pe de altă parte, Kathleen Kavalec a evidențiat că România este un partener și aliat puternic, foarte apreciat al SUA și a asigurat că va depune toate eforturile pentru a contribui la dezvoltarea Parteneriatului Strategic româno-american. Totodată, aceasta a apreciat eforturile deosebite realizate de țara noastră în sprijinul Ucrainei și Republicii Moldova, respectiv în asigurarea securității energetice.

În următoarele zile, Kavalec va prezenta scrisorile de acreditare preşedintelui Klaus Iohannis şi se va întâlni cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Cine e Kathleen Kavalec

Kathleen Ann Kavalec, membră de carieră a Înaltului Serviciu de Afaceri Externe cu rang de ministru-consilier, a ocupat funcţia de şef al Misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Bosnia şi Herţegovina, fiind detaşată de la Departamentul de Stat din 2019.

Aceasta a fost ofiţer pentru afaceri culturale la Ambasada SUA din Bucureşti, consilier politic la Ambasada SUA din Kiev şi ofiţer politic la Ambasada SUA din Moscova. Pe lânga limba română, aceasta mai vorbește și spaniolă, portugheză, franceză şi rusă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...