Nou termen în Procesul Revoluției! Haos la Curtea Supremă, unde au fost citate peste 5.000 de persoane

Primul termen în dosarul Revoluției. Sursă foto: Ziare.com

Astăzi, 29 noiembrie la Curtea Supremă a avut loc primul termen în dosarul Revoluției. Dintre cele 5.000 de persoane care au fost citate în dosar, doar 700 s-au prezentat în fața judecătorilor, iar printre cei care au lipsit se numără și Ion Iliescu. Care este motivul pentru care fostul președinte al României a refuzat să se prezinte în instanță?

Ion Iliescu nu s-a prezentat la primul termen din dosarul Revoluției

Fostul președinte care este acuzat în dosarul Revoluției de infracţiuni contra umanităţii, a refuzat să se prezinte astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde este programat primul termen. Avocatul acestuia, Adrian Georgescu, a explicat că nu este obligatoriu ca Ion Iliescu să se prezinte în fața instanței în această fază a procesului.

Ion Iliescu nu s-a prezentat la primul termen din dosarul Revoluției

Ion Iliescu nu s-a prezentat la primul termen din dosarul Revoluției

„Nu vine pentru că este reprezentat (Ion Iliescu – n.r.). Suntem într-o procedură care nu presupune în mod obligatoriu prezența. Este o procedură tehnică (…) Părerile pe fond vor fi făcute la momentul la care va începe judecata. Repet, ne aflăm în camera preliminară, urmează să vedem, după parcurgerea camerei preliminare. Va începe judecata și în raport de momentul respectiv vom vedea și care vor fi apărările. La momentul acesta bineînțeles că nu vă pot furniza informații în legătură cu apărările care vor fi făcute. Să ajungem acolo”, a declarat Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu.

De asemenea, avocatul lui Iliescu a mai spus că a depus mai multe cereri și excepții în cauză, în care solicită refacerea anchetei și întoarcerea dosarului în faza de urmărire.

„Nu e niciun fel de secret. Ele au fost depuse la dosar (excepţiile – n.red.). Invocăm atât neregularitatea actului de sesizare în raport cu descrierea faptelor, cât şi nelegala administrare a unora dintre mijloacele de probă. Cerem restituirea dosarului la urmărire penală”, a mai declarat avocatul lui Iliescu.

Haos la Curtea Supremă, unde au fost citate peste 5.000 de persoane

Haos și disperare la Curtea Supremă, unde se judecă dosarul Revoluției. Sursă foto: Antena 3

Haos și disperare la Curtea Supremă, unde se judecă dosarul Revoluției. Sursă foto: Antena 3

Pentru a face faţă sutelor de persoane care s-au înghesuit astăzi la Curtea Supremă, în holul principal al instanţei au fost amplasate boxe, pentru ca cei prezenţi să audă atunci când sunt strigaţi să se prezinte în faţa judecătorului. În plus, programul Curţii Supreme a fost modificat. Cu toate acestea, unii oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău în sala de judecată.

„Dosarul este prost făcut din punct de vedere procedural şi aş vrea să aduc un singur argument. Au fost trei procurori care au lucrat în acest caz, dar doi au refuzat sa semneze rechizitoriul. De ce? Iar procurorul Gheorghe Coşneanu, pentru toate eşecurile politice din ultimii trei ani, împreună cu Ion Alexandru, trebuie să plece. Dar îşi iau grade de general. Azi, Gheorghe Coşneanu va fi avansat şi va mai lua o stea de general. Am depus cereri şi excepţii. Decât sa o lungească avocaţii lui Iliescu şi Gelu Voican, care vor specula şi ultima chichiţă, mai bine se reîntoarce dosarul la Parchet. Am cerut restituirea pe doua-trei chestiuni bine întemeiate”, a declarat Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI