Norme privind documentele de conducere ucrainene. Ce a propus Comisia Europeană

Beatrice Dumitru 22.06.2022, 14:34
Norme privind documentele de conducere ucrainene. Ce a propus Comisia Europeană

Cei mai mulți dintre ucrainenii care fug din calea războiului declanșat de Vladimir Putin aleg să locuiască în țări din Uniunea Europeană. De aceea, cei care ajung să stea aici în regim de protecție temporară pot beneficia de anumite avantaje, iar în acest sens Comisia Europeană a propus o măsură care vizează documentele de conducere ucrainene.

Ce a propus Comisia Europeană

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a dus la un aflux de milioane de persoane care fug în Uniunea Europeană și în țările învecinate. În acest context, la 4 martie 2022, UE a activat Directiva privind protecția temporară, de care beneficiază cetățenii ucraineni și familiile acestora.

De aceea, Comisia Europeană a propus norme temporare privind documentele de conducere ucrainene, pentru a le permite cetățenilor din Ucraina care locuiesc în UE în regim de protecție temporară să își utilizeze în continuare permisul de conducere, fără a fi nevoiți să îl schimbe cu unul de conducere UE sau să susțină un nou examen de conducere. Măsura va simplifica și cerințele pentru conducătorii auto profesioniști, informează site-ul ec.europa.eu.

Norme privind documentele de conducere ucrainene. Ce a propus Comisia Europeană
Adina Vălean este comisar eruopean pentru transporturi.

Persoanele care fug din Ucraina și caută refugiu în UE trebuie să poată circula liber în interiorul Uniunii, adică să își poată utiliza în continuare permisele de conducere, fără a fi nevoiți să le schimbe sau să susțină teste suplimentare. Șoferii ucraineni de camioane se află în prima linie în ceea ce privește transportul de mărfuri către și dinspre Ucraina, inclusiv transportul de cereale. Trebuie să ne asigurăm că aceștia își pot continua activitatea fără a fi nevoiți să parcurgă proceduri administrative îndelungate cu privire la documentele lor de conducere. Obiectivul regulamentului va contribui în continuare la facilitarea culoarelor noastre de solidaritate UE-Ucraina și la creșterea exporturilor de produse agricole pe piețele mondiale”, a spus Adina Vălean, comisar european pentru transporturi.

Condiții pentru șoferii ucraineni de camioane și autobuze

Șoferii ucraineni de camioane și de autobuze care beneficiază de protecție temporară își vor putea prelungi valabilitatea certificatelor de competență profesională eliberate de Ucraina, dar în anumite condiții. Ei trebue să urmeze un scurt curs de formare și să suțină un test. Acest lucru le va permite să lucreze în UE în perioada în care se află în regim de protecție temporară și să contribuie la exportul de bunuri ucrainene.

Propunerea Comisiei Europene privind normele temporare privind documentele de conducere ucrainene va fi examinată de Parlamentul European și de Consiliu.

Urmăriți Impact.ro și pe