Noi doze de vaccin de la Pfizer ajung luni în România. Cum vor fi distribuite

Cristian Cojocaru 07.02.2021, 17:36
Noi doze de vaccin de la Pfizer ajung luni în România. Cum vor fi distribuite

Vaccinarea în România decurge conform planului, lucru care duce la o epuizare foarte rapidă a dozelor cu ser. Astfel, noi doze de vaccin de la Pfizer urmează să ajungă luni în România, pentru a suplimenta actualul stoc, în vederea continuării campaniei naționale de vaccinare.

Luni vor ajunge noi doze de vaccin Pfizer

Cea de-a opta tranșă a vaccinului Pfizer/BioNTech este programată să ajungă luni în România. Cele 163.800 de doze urmează să fie aduse pe calea aerului, mai multe aterizări urmând să aibă loc pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara. Mai departe, acestea sunt preluate pe cale terestră și distribuite către centrele de stocare.

Transportul de la aeropor către centre este asigurat de firma producătoare ale vaccinului. Această condiție trebuie urmată întocmai pe baza faptului că serul trebuie menținut în condiții optime, în containere special destinate care conțin gheață carbonică, la o temperatură de -80 de grade Celsius.

Campania de vaccinare va continua în toate centrele din țară. Planul de distribuție al dozelor arată că 53.820 de doze vor ajunge la Centrul Național de Stocare București, 19.890 de doze vor fi trimise la Brașov, iar alte 23.400 vor pleca la Constanța. Alte 16.380 de doze urmează să suplimenteze stocul de la Craiova, 22.230 la Iași, iar 11.700 de doze la Centrul Regional de Depozitare Timișoara.

Campania de vaccinare va continua în toate centrele din țară
Campania de vaccinare va continua în toate centrele din țară

Procesul de programare continuă pentru toate categoriile aferente etapei actuale de vaccinare

Dozele recepționate în tranșa anterioară vor fi utilizate în paralel cu cele care urmează să fi recepționate luni, în centrele de vaccinare de la nivel național. Acestea vor urma să fie puse la dispoziție în baza solicitărilor transmise Centrului Național și centrele regionale de depozitare. Direcțiile de Sănătate Publică de la nivel județean dar și cea de la nivelul Municipiului București, trimit aceste solicitări centrelor de depozitare.

Potrivit programării de livrare, tranșa urmează să ajungă luni, 15 februarie, momentan fiind necesară confirmarea oficială care trebuie trimisă de către compania producătoare a serului. În funcție de noile tranșe, programarea se actualizează, iar persoanele se pot programa în continuare pentru a fi imunizați. În această etapă are loc vaccinarea persoanelor de peste 65 de ani, a persoanelor cu boli cronice precum și ai celor care desfășoară anumite activități speciale, programarea acestora din urmă fiind făcută de către angajatori.

„Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă”, a transmis  Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Urmăriți Impact.ro și pe