Noi ajutoare pentru românii vulnerabili, se ”umblă” la prețuri: când se majorează pensiile

Gabriel Peneș 20.06.2023, 10:01
Noi ajutoare pentru românii vulnerabili, se ”umblă” la prețuri: când se majorează pensiile

Există, la ora actuală, mai multe tipuri de ajutor din partea statului pentru persoanele vulnerabile, inclusiv pensionarii cu venituri mici. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a oferit explicații despre ce se va întâmpla pe viitor cu aceste ajutoare și s-a referit inclusiv la perspectiva majorării pensiilor.

Noi ajutoare pentru românii vulnerabili, se ”umblă” la prețuri

Mulți români vulnerabili, inclusiv pensionari cu venituri mici, se bazează pe diferitele tipuri de ajutor oferite de stat pentru a-și duce traiul de la o lună la alta. Problema, la ora actuală, este că unele dintre acestea vor dispărea, cel mai probabil, din 2024.

Astfel, conform recomandărilor Comisiei Europene, ar trebui eliminate voucherele de energie, dar și plafonarea prețurilor la electricitate și nu vor mai fi acordate cardurile pentru alimente și mese calde.

În același timp, pensionarii așteaptă cu nerăbdare o veste din partea guvernanților privind o viitoare majorare a pensiilor. În această privință, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat la Prima News, luni, că e dificil de spus când se va întâmpla acest lucru.

„E dificil de răspuns acum şi nu avem practic nicio decizie în acest moment. Nu m-am aruncat niciodată cu presupuneri pentru că nu vreau să induc speranţe cuiva după care să dezamăgim. Suntem foarte atenţi şi după ce PSD s-a întors la guvernare practic s-a schimbat această paradigmă vis-a-vis de cetăţenii români.

Am stins nişte incendii care nu au fost gestionate cum trebuie la nivelul anilor 2020, 2021, de un guvern strict de dreapta”, a afirmat Marius Budăi, conform sursei citate.

Noi ajutoare pentru românii vulnerabili, se ”umblă” la prețuri: când se majorează pensiile
Guvernanții încă nu știu când va fi posibil să se majoreze pensiile românilor

Când se majorează pensiile

Marius Budăi a mai adăugat că, în perioada următoare, trebuie avută o grijă sporită față de situația românilor vulnerabili. El a afirmat că toate măsurile de ajutor social vor fi duse la bun sfârșit până la finalul anului, dar nu a precizat ce se va întâmpla cu acestea din 2024.

De asemenea, Budăi a spus că guvernul trebuie să fie atent la evoluția prețurilor la energie, în ideea de a găsi măsurile potrivite pentru scăderea prețurilor la alimente.

„Trebuie să fim foarte atenţi la evoluţiile următoare, să vedem pe lângă creşteri ce tipuri de măsuri trebuie să luăm. Suntem într-o perioadă care nu este foarte uşoară nu numai pentru România, ci pe plan mondial şi trebuie să avem grijă de categoriile vulnerabile şi lucrurile astea s-au întâmplat de când am intrat la guvernare în această coaliţie.

Nu întrerupem nicio măsură, din contră, ducem măsurile până la final de an, vedem care este evoluţia şi cu preţurile din energie, şi cu preţurile de consum şi măsurile pe care le luăm ca să putem scădea preţurile la alimente”, a spus ministrul Muncii.

El a mai adăugat că situația prețurilor este foarte importantă, pentru că degeaba se măresc veniturile, dacă prețurile cresc la rândul lor, iar puterea de cumpărare nu crește, ba dimpotrivă.

„Sunt lucruri care vin cumulate pentru a apăra puterea de cumpărare pentru că degeaba tot creşti veniturile dacă nu iei nişte măsuri să plafonezi preţurile, să vezi cum poţi să rezolvi. Până la urmă chiar respectând şi o economie de piaţă, dar nu o economie de piaţă sălbatică, care după fiecare majorare de venit la cetăţean să vină cu majorare de preţ nejustificată”, a concluzionat Marius Budăi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....