Ninge în România. Cât a ajuns stratul de zăpadă în Făgăraș

Nicu Stan 23.09.2021, 12:13
Ninge în România. Cât a ajuns stratul de zăpadă în Făgăraș

Ninge pe Tranfăgărășanu, unde stratul de zăpadă este unul consistent. De altfel, meteorologii anunțau încă de ieri ninsori la munte. Astfel drumarii au ieșit să își facă treaba, iar poliția îi roagă pe șoferi să circule cu atenție sporită, mai ales că cei mai mulți care ajung în zonă nu au mașinile echipate de iarnă.

Ninge la munte. Stratul de zăpadă este unul consistent și continuă să ningă

A nins în Munții Făgăraș la altitudini mai mari de peste 1.500 de metri. Astfel, stratul de zăpadă la Cota 2000 măsoară deja 10 centimetri, iar vântul suflă cu putere.

Astfel, vizibilitatea este mai mică de 50 metri. De asemenea, șoferii sunt rugați să circule cu prudență pe toate drumurile montane, mai ales că nu au mașinile pregătite cu cauciucuri de iarnă.

Zapada s-a depus deja la altitudini de peste 1500 de metri
Zapada s-a depus deja la altitudini de peste 1500 de metri

Pe Transfăgărășan sunt necesare cauciucurile de iarnă

”A nins la munte. În cursul nopții trecute, în Munții Făgăraș la altitudini peste 1500m a nins. Stratul de zăpadă la Cota 2000 măsoară 10cm, vântul suflă cu putere, vizibilitate redusă sub 50m. Se circulă în condiții de iarnă pe Transfăgărășan. Drumarii au împrăștiat material antiderapant și au îndepărtat zăpada de pe carosabil.

Recomandăm atenție dacă circulați pe Transfăgărășan, echipați-vă autoturismele cu anvelope de iarnă. Nu Recomandăm parcurgerea traseelor turistice la altitudini peste 1500m fără echipament adecvat sezonului de iarnă, îmbrăcăminte de protecție vânt/rece, colțari, bețe, lanternă, telefon, etc”, a scris Salvamont Argeș pe pagina ofocială de Facebook.

Ninsorile la munte nu s-au oprit

De asemenea, ninsorile la munte nu s-au oprit, iar temperaturile de la altitudine au coborât sub zero grade.

În plus, joi dimineață a început operaţiunea de deszăpezire pe tronsonul încă deschis circulaţiei atât pe partea partea nordică, în județul Sibiu, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, precum și pe versantul sudic, în județul Argeș, între Piscul Negru și tunel, potrivit DRDP Brașov.

Avertizare de ninsori

În plus, Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de viscol, lapoviță și ninsori la munte, valabilă până joi, 23 septembrie.

Conform ANM, joi și vineri, 23 și 24 septembrie, vremea va fi foarte rece în cea mai mare parte a României. De asemenea, vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla cu putere.

Pe Transfăgărșan a nins și marți

Prima zăpada din acest sezon a căzut pe Transfăgărășan, zona Bâlea Lac, după ce marți dimineața erau -4 grade Celsius.

Astfel, Directia de Drumuri și Poduri a intervenit marți dimineața cu material antiderapant pentru a asigura condiții sigure de circulație șoferilor care se aflau pe Transfăgărășan. DRDP îi avertizează pe turiștii aflați în zonă să circule cu atenție sporită.