Nicolae Minovici, doctorul român care s-a spânzurat de 12 ori. A descris apoi tot ce a simțit

Ana Ionescu 03.06.2021, 15:55
Nicolae Minovici, doctorul român care s-a spânzurat de 12 ori. A descris apoi tot ce a simțit

Nicolae Minovici este doctorul român care a realizat unul dintre cele mai controversate experimente. El s-a spânzurat de 12 ori, fără să își dorească însă să moară.

Nicolae Minovici a fost unul dintre cei mai controversați medici

Nicolae Minovici a descris detaliat ce a simțit în momentele în care a fost la un pas de ultima suflare. El a revoluționat medicina cu experimentele pe care le-a făcut de-a lungul vieții și care astăzi sunt o sursă de informație extrem de importantă pentru mulți medici. Doctorul Minovici a realizat unul dintre cele mai ciudate experimente. A dorit să afle ce simt cu exactitate oamenii care își pun capăt zilelor, așa că a decis să încerce pe pielea sa. S-a spânzurat de 12 ori și a notat fiecare senzație pe care a avut-o într-un jurnal ce avea să devină „Studiu asupra spânzurării”. În el, Nicolae Minovici numea tentativele de sinucidere „ședințe de autostrangulare”.

„Prima dată când am încercat să-mi provoc moartea în chipul acesta, zăceam întins pe patul meu, privind cerul. Cu ambele mâini mi-am strâns cu putere gâtlejul în jurul mărului lui Adam. În secunda a V-a simţeam cum se coboară peste mine un văl purpuriu şi apoi un văl negru. Cu o repeziciune uimitoare defilau apoi înaintea ochilor mei sufleteşti fel de fel de icoane. Apoi am simţit ceva asemănător cu o cumplită descărcare electrică şi totul se făcu negru. Am pierdut simţul raţiunii”, a spus Nicolae Minovici, după prima ședință de autostrangulare.

„Curagiul căpătat din aceste şedinţe, a doua zi ne-a făcut să încercăm una mai lungă… de data asta şedinţa a fost prelungită până la 26 de secunde… şi ne-am putut da mai bine seama de mecanismele morții. Durerea ce laţul ne provoacă în dreptul osului hioid era aşa de mare încât cu bună voinţa ce aveam, ne-a fost cu neputinţă a prelungi experimentul”, a adăugat medicul.

Desi experimentele deveneau din ce în ce mai periculoase, Nicolae Minovici a mers atât de departe încât a ajuns să se spânzure la o înălțime de doi metri.

„Pleoapele mi s-au închis cu forţă, parcă de o putere nevăzută. Am simţit apoi cum mi se închid căile de respiraţie, după care a urmat un muget sinistru ce pătrundea în urechi. N-am mai auzit vocea servitorului care trăgea frânghia”, a povestit Nicolae Minovici.

„Studiu asupra spânzurării” este o lucrare unică în literatura medicală românească. După ce a finalizat lucrarea, medicul Nicolae Minovici a explicat: „Studiul spânzurării deschide interesului şi îndatoririlor, câmpul cel mai vast, perspectiva cea mai nelimitată. Suntem departe de a crede că asupra acestui subiect ştiinţa şi-a spus ultimul cuvânt sau a renunţat de a-l spune. Nu încape îndoială că se va găsi o dezlegare şi la aceasta.”

Nicolae Minovici, doctorul roman care s-a spanzurat de 12 ori. A descris apoi tot ce a simtit1
Nicolae Minovici, doctorul roman care s-a spanzurat de 12 ori. A descris apoi tot ce a simtit

Nicolae Minovici, o figură importantă în medicina românească

Nicolae Minovici avea să devină una dintre cele mai importante figuri în medicina românească. El s-a remarcat încă din anii de studenție. A fost prima persoană din ţară care a a reușit să identifice autorul unui furt cu ajutorul amprentelor. În anul 1899 a plecat la Berlin pentru a-și continua studiile și s-a întors în România în 1906. Atunci a înființat și prima Societate de Salvare din Balcani, instituție care s-a autofinanţat mai bine de 30 de ani.

Cine este Nicolae Minovici

Poate că foarte multe persoane se întreabă cine este Nicolae Minovici și din ce familie provenea, am strâns câteva informaţii. Doctorul care s-a spânzurat de 12 ori s-a născut pe 23 octombrie 1868 într-o familie care avea deja șase copii. A fost răsfățatul familiei și era descris ca „fire încăpățânată, îndărătnică, dar voluntară”. Nicolae Minovici a absolvit liceul în București, la Sfântul Sava. Ulterior s-a dedicat științei și s-a înscris Școala de Belle-Arte.

Încurajat de Mina Minovici, Nicolae a dat următorul an la Medicină. Cariera lui a fost una impresionantă. A lucrat ca medic legist pe lângă parchetul Tribunalului Ilfov, subdirector al Institutului medico-legal şi profesor de medicină legală la Şcoala de Ştiinţe de Stat.

La sfârșitul Primului Război Mondial, Nicolae Minovici a înființat, la Cluj, primul Institut de Medicină Legală. În anul 1926 a revenit la București și a devenit primarul Sectorului III Albastru, care cuprindea cartierele Rahova, Grozăveşti, Mandravelă, Dealul Spirii, Cotroceni, 13 Septembrie şi Şerban Vodă. A fost poreclit „Minovici dărâmă tot / Minovici e târnăcop”, pentru că în mandatul său a fost foarte preocupat de reabilitarea mahalalelor.

Cum a murit Nicolae Minovici

De asemenea, a curățat și a pavat străzi, a făcut parcuri și a construite primele toalete subterane. Nicolae Minovici a devenit salvarea persoanelor nevoiașe. El oferea burse de studiu copiilor care învățau bine și bani familiilor sărace. Drept mulțumire, în anul 1934, locuitorii din Băneasa l-au ales primar, deşi el nu candidase.

Celebrul medic și-a donat întreaga avere Primăriei București: casa, ferma și colecția de tablouri. Banii i-a dat organizațiilor ce aveau grijă de copiii orfani. După trei luni de la ieșirea la pensie, Nicolae Minovici a murit pe 26 iunie 1941 în urma unui cancer la laringe.

Urmăriți Impact.ro și pe