Nicolae Ciucă vrea reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România

Beatrice Dumitru 19.05.2023, 10:49
Nicolae Ciucă vrea reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România

Invadrea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, a determinat mai multe țări să i-a în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu. La același lucru s-a gândit și premierul Nicolae Ciucă și a sugerat că ar fi potrivită reintroducerea armatei obligatorii. „Lumea s-a schimbat și totul în materie de securitate s-a rescris”, afirmă șeful Executivului.

Nicolae Ciucă, despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu

În România, serviciul militar a fost obligatoriu, dar a fost suspendat în 2007 și s-a trecut la serviciul militar pe bază de voluntariat. Acum, armata de profesioniști are sub 70.000 de militari, dar înainte de Revoluție țara noastră avea o armată de peste 300.000 de militari.

În contextul războiului din Ucraina, premierul Nicolae Ciucă a spus că epoca armatelor mici, tehnologizate a apus și că trebuie să se revină la armate de masă, iar reintroducerea serviciului militar obligatoriu reprezintă o variantă de luat în calcul. De asemenea, a mai subliniat că totul în materie de securitate „s-a rescris și trebuie revizuit în regiunea Mării Negre”.

Nicolae Ciucă vrea reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România
România are armată formată din militari de carieră.

Astfel, pe planșa de lucru revine constructul industriei de apărare, care trebuie să devină industrie de război și al armatelor mici, tehnologizate și sofisticate, de profesioniști, care trebuie să revină la armate de masă, cu rezerve la nivelul întregii societăți și capacități de mobilizare extinsă pentru a face față unui război pe scară largă, un război lung și de înaltă intensitate, care epuizează resursele, nu doar ale țării aflate în conflict, dar și ale țărilor Europei„, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în cadrul conferinței Black Sea and Balkans Forum.

Armata României pe locul 17 în Europa

De când este membră NATO, România are o armată formată din militari de carieră, profesioniști. Statele membre se află sub umbrela protecției colective a Articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic, care prevede că „un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părților”,  și presupune apărare colectivă.

În top 20 al celor mai puternice armate din Europa, primele trei poziții sunt ocupate de Marea Britanie, Rusia și Franța, în timp ce România ocupă locul 17. Armata țării noastre operează, din 2023, 45 de mijloace navale, inclusiv 18 nave, 413 tancuri și 146 de aeronave, inclusiv 30 de avioane de luptă.

Printre țările care încă au serviciu militar obligatoriu de până la un an se numără Rusia, Republica Moldova, Estonia, Grecia, Brazilia, Turcia, în timp ce Israel, Coreea de Nord, Norvegia, Suedia, Armenia, Capul Verde sau Ciad au impus, prin lege, stagiu militar obligatoriu inclusiv pentru femei.

Suedia, Germania, Letonia și Polonia vor să introducă armata obligatorie de teama unui atac al Rusiei, în timp de Finlanda a aderat la NATO.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...