Nici pandemia nu i-a oprit pe români. Aproape că s-a doborât recordul numărului de turişti de pe litoral din ultimii zece ani

Iancu Andreea, Anca Lupescu 14.10.2021, 14:29
Nici pandemia nu i-a oprit pe români. Aproape că s-a doborât recordul numărului de turişti de pe litoral din ultimii zece ani

Turiștii români s-au arătat extrem de interesați să călătorească în această vară, în ciuda pandemiei. Iar una dintre destinațiile preferate pare să rămână litoralul. Anul acesta a fost doborât recordul numărului de turişti de pe litoral din ultimii zece ani, semn că nici pandemia nu îi poate ține pe români departe de distracție. Cifrele înregistrate în cel de-al doilea an pandemic sunt cu adevărat spectaculoase. Cei care au avut de câștigat rămân în continuare hotelierii și proprietarii de pe litoral.

Recordul numărului de turiști pe litoral, aproape doborât de români, în ciuda pandemiei

Timp de trei luni de zile, în sezonul cald, unitățile de cazare de pe litoralul Mării Negre devin neîncăpătoare. Deși anul 2020 a fost mai puțin aglomerat și plin de turiști, dată fiind incertitudinea care plana din cauza pandemiei, în 2021 românii și-au luat revanșa și au evadat de la probleme în vacanțe. Astfel, aproape că s-a doborât recordul numărului de turiști de pe litoral, în ciuda pandemiei care în prezent ne face să ne confruntăm cu un al patrulea val de îmbolnăviri de Covid-19.

Potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică, 1.025.722 de turiști se cazau pe litoral în iunie-august 2019 în toate unitățile de cazare de pe litoralul românesc, atunci când a fost stabilit recordul ultimilor ani. De această cifră s-a apropiat vara lui 2021, atunci când 1.015.569 au ales să meargă la mare în țară, lipsind aproximativ 10.000 de turiști pentru a putea considera anul acesta unul de succes pentru hotelierii români, care au practicat prețuri destul de piperate pentru a compensat pierderile din primul an al pandemiei.

Aproape s-a doborât recordul numărului de turiști de pe litoral
Aglomerație pe litoralul românesc în anul 2021

Motivul pentru care turiștii au ale litoralul românesc

În ultimii ani, regiunea litoralului Mării Negre a trecut prin mai multe transformări. Astfel, în special zona de sud a reușit să atragă turiștii, în ciuda faptului că mulți preferau stațiunea Mamaia, considerată de unii a fi perla litoralului. Din păcate, anul acesta, extinderea plajei din Mamaia a adus nemulțumire în rândul turiștilor, care au ales să se cazeze în stațiuni care le permit să parcurgă o distanță mai mică până la malul mării. Totodată, dintre cele trei luni de sezon estival, luna august a rămas cea care reunește cei mai mulți turiști.

Principalele explicaţii ale acestei reduceri sunt impactul negativ al dării în folosinţă târzii a plajelor lărgite, migrarea unui număr semnificativ de turişti din Mamaia către sudul litoralului  precum şi în zona Mamaia Nord – Năvodari. Sezonul estival a fost foarte bun, ceea ce confirmă că litoralul românesc rămâne destinaţia numărul 1 a turiştilor români, din toate punctele de vedere, declara Aurelian Marin, director general ”Paradis Vacanţe de Vis”, citată de economica.net.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...