Nici nu bănuiai. De ce se fură mireasa la nunțile din România. Ce reprezintă această tradiție

Emanuela Pană 14.07.2021, 10:53
Nici nu bănuiai. De ce se fură mireasa la nunțile din România. Ce reprezintă această tradiție

Unele dintre cele mai ciudate obiceiuri mioritice au loc la nunți și la înmormântări, două dintre cele mai importante evenimente din viața oamenilor. Furatul miresei, o tradiție existentă de zeci de ani pe teritoriul României și nu numai, fiind adusă în spațiul carpato-danubiano-pontic de către țigani. Ce simbolizează acest obicei, afli în continuare.

De ce se fură mireasa la nunțile din România

Mulți dintre noi am participat cel puțin o data la o nuntă unde s-a furat mireasa. Obiceiul constă în formare unui grup restrâns de bărbați invitați la eveniment, care complotează și fură mireasa, ca mai apoi să o ducă într-un loc de distracții, în zilele noastre într-un club, într-o discotecă sau chiar într-un parc. Ulterior, este sunat mirele pentru a fi anunțat că mireasa a fost furată și că trebuie s-o răscumpere.

De regulă, răscunpărarea miresei constă în supunerea mirelui în fața unor comenzi date de „hoți“: să-i facă o declarație de dragoste miresei, să cânte ceva nostim, să danseze, să facă cinste cu băutură sau să plătească o sumă de bani, în funcție de imaginația „răpitorilor“.

După cum aminteam și mai sus, puțini sunt cei care știu că acest obicei a fost adus de către țigani în spațiul carpato-danubiano-pontic de către țigani. Totuși, tradiția își are originile în Antichitate. Potrivit legendei, primii hoți de mirese au fost cei care au răpit Sabinele. Se spune că la puțin timp după întemeierea Romei, locuitorii acesteia ar fi organizat o petrecere la care au invitat și tribul Sabinilor, care erau cunoscuți pentru femeile lor frumoase.

Profitând de faptul că barbații tribului se îmbătaseră și adormiseră, la finalul evenimentului, romanii le-au răpit femeile, nevestele, fiicele și surorile, și au fugit cu ele. Legenda spune că sabinii ar fi mers să le recapete, însă acestea s-ar fi îndrăgostit de răpitorii lor.

Citește și: Măsurile de relaxare care intră în vigoare de la 1 iulie. Ce se va întâmpla la nunți sau concerte

Ce reprezintă această tradiție

Odată cu trecerea timpului, furatul miresei a ajuns să aibă atât de multe simboluri populare, încât se crede că refuzul furatului poate aduce ghinion. Și cine estea acela care ar vrea să riște viitorul căsniciei sale?

De unde vine obiceiul de a fura mireasa la nunți și ce semnificație are
De unde vine obiceiul de a fura mireasa la nunți și ce semnificație are

Furatul miresei face parte din seria de elemente care nu pot lipsi de la nuntă, indiferent de categoria socială căreia îi aparţin mirii. Obiceiul furatului miresei era practicat şi înainte de 1990, dar a devenit tot mai popular ulterior, mai ales în ultimii ani în contextul în care nunta se transformă tot mai mult în spectacol“, a explicat Raluca Popescu, specialist în sociologia familiei şi antropologie, pentru National Post.

Pe cât de ciudat poate părea acest obicei în vestul Europei, pe atât de firesc și de des întâlnit este în partea de est.

Tradiţia este întâlnită de altfel în majoritatea ţărilor din Centrul şi Estul Europei, chiar dacă există unele diferenţe de detaliu. În forma în care se desfăşoară la noi este întâlnită mai ales în Rusia, Ucraina şi Slovacia, dar şi în Letonia, Finlanda sau Germania, unde cavalerul de onoare sau prietenii apropiaţi ai mirelui fură mireasa, se ascund într-un pub sau club în zonă, iar pentru răscumpărare cer de regulă ceva de băut“, a adăugat specialista.

Furatul miresei nu trebuie, însă, confundat cu „furatul sau răpirea fetei“, un obicei vechi, răspândit în multe culturi, care are cel mai adesea ca scop „forțarea“ unei căsătorii, care nu este acceptată de către familie.

La noi obiceiul se mai păstrează în comunităţile tradiţionale de romi, unde furatul fetelor este, în cele mai multe cazuri, o înţelegere între răpitori şi fata care  nu vrea să se mărite cu cine au decis părinţii, sau între răpitori şi alţi  membrii ai familiei care vor să o căsătorească pe fată împotriva voinţei ei sau a părinţilor acesteia, foarte rare fiind cazurile în care fata este furată de un clan rival ca mod de răzbunare“, a mai spus Raluca Popescu.

De ce se fură mireasa la nunțile românești?

Un mic sondaj realizat de kudika.ro a reușit să strângă câteva răspunsuri haioase la această întrebare. Iată-le:

  • Pentru că în România totul se fură;
  • Pentru că mirele nu poate fi furat sau e mai greu de furat;
  • Pentru a se amuza toți invitații văzând ce e dispus mirele să facă pentru a-și răscumpăra mireasa;
  • Pentru a mai face și câtiva invitați „un ban cinstit“.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...