Navalnîi, torturat în închisoarea rusească? ONU cere intervenții urgente: „Este un mare pericol”

Ioana Bucur, Narcisa Tomulescu 21.04.2021, 23:20
Navalnîi, torturat în închisoarea rusească? ONU cere intervenții urgente: „Este un mare pericol”

Navalnîi, torturat în închisoarea rusească? Situația opozantului lui Vladimir Putin devine dramatică, în spatele gratiilor. După trei săptămâni de când a intrat în greva foamei, ONU cere acțiuni ferme și urgente.

Navalnîi, torturat în închisoarea rusească?

Detalii cutremurătoare ies la iveală despre condițiile și chinurile la care este supus, în spatele gratiilor, opozantul liderului de la Kremlin. Alexei Navalnîi, torturat în închisoarea rusească, susțin experți ai drepturilor omului. Aceștia susțin că este ținut în „condiții ce se aseamănă torturii, pedepselor sau tratamentelor crude”. Intrat de trei săptămâni în greva foamei, Navalnîi este „în mare pericol” și ar trebui transferat în străinătate, de urgență, au declarat, miercuri, patru experţi în drepturile omului mandataţi de ONU, relatează AFP,

„Le cerem urgent autorităţilor ruse să vegheze ca dl Navalnîi să aibă acces la propriii săi medici şi să-i permită să fie evacuat în străinătate pentru un tratament medical urgent, aşa cum au făcut în august 2020. Reafirmăm că guvernul rus este responsabil pentru viaţa şi sănătatea dlui Navalnîi în timpul detenţiei sale”, au scris experții într-un comunicat.

Cei patru experți independenți mandatați de ONU au declarat: „Noi credem că viața lui Navalnîi este în mare pericol”. Concluzia lor este susținută de apropiații opozantului lui Vladimir Putin, care au dezvăluit că este în stare gravă. El a intrat în greva foamei, din data de 31 martie, în semn de protest față de condițiile de detenție. Liderii din Occident au cerut eliberarea sa şi aflarea adevărului privind otrăvirea sa în august 2020, în care ar fi implicate serviciile speciale ruse.

„Suntem profund tulburaţi de faptul că dl Navalnîi este ţinut în condiţii care se aseamănă torturii, pedepselor sau tratamentelor crude, inumane sau degradante”, subliniază cei patru experţi, care sunt raportori speciali privind libertatea de opinie şi de expresie, privind tortura, privind execuţiile sumare sau arbitrare şi asupra dreptului la sănătate fizică şi mentală. „Încălcările aparente ale interdicţiei torturii sau ale altor rele tratamente, ale dreptului său la un avocat şi, îndeosebi, ale dreptului său la îngrijiri medicale rapide şi eficiente în timpul detenţiei sale nu fac decât să ne sporească îngrijorările deja profunde privind viaţa şi siguranţa lui Navalnîi”, adaugă ei.

Navalnîi, torturat în închisoarea rusească
Alexei Navalnîi a intrat în greva foamei pe 31 martie

Medicii lui Navalnîi nu au putut intra în colonia penitenciară în care a fost transferat

Alexei Navalnîi a fost transferat, luni, la o unitate carcerală spitalicească din Vladimir. Medicul personal al lui Navalnîi, Anastasia Vasilieva, conducătoarea unui sindicat al medicilor, în opoziţie, declară că nu s-a putut întâlni cu pacientul său marţi, ca de fiecare dată când a încercat să-l întâlnească de la încarcerarea acestuia, la începutul lui martie.

„Este o atitudine lipsită de respect faţă de oameni care au venit să-şi exercite datoria umană, datoria medicală de a ajuta un pacient”, declară ea AFP în faţa coloniei, subliniind că în joc este „sănătatea şi viaţa” avocatului în vârstă de 44 de ani.

Potrivit unor jurnaliști AFP, conducerea penitenciarului a permis accesul avocaților lui Navalnîi, care a fost arestat în ianuarie, imediat ce s-a întors din Rusia, după cinci luni de convalescenţă în Germania, în urma unei otrăviri cu Noviciok de care-l acuză pe Vladimir Putin şi FSB-ul.

Urmăriți Impact.ro și pe