NATO nu va interveni în războiul din Ucraina. Jens Stoltenberg: „Alianța trebuie să prevină escaladarea conflictului”

17 03. 2022, 17:17

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz, în timp ce războiul din Ucraina intră în a patra săptămână. Întâlnirea a avut loc imediat după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentarilor germani. Șeful NATO a precizat că Alianța are  responsabilitatea de a preveni escaladarea conflictului.

„Nu putem lua de la sine pacea și securitatea”

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a afirmat că războiul președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei a spulberat pacea și a șocat lumea. El a adus un omagiu forșelor de la Kiev și s-a angajat să le sprijine în continuare „pentru a susține dreptul la autoapărare consacrat în Carta ONU”.

De asemenea, Jens Stoltenberg a spus că NATO are responsabilitatea de a preveni escaladarea acestui război, dar a avertizat membrii blocului de securitate că „nu putem lua pacea și securitatea de la sine înțelese”.

Atacurile Rusiei au distrus Ucraina.

„Miniștrii Apărării au început să se gândească la ce trebuie să facem pentru a ne consolida apărarea și descurajarea pe termen lung. Acest lucru va necesita creșteri majore ale investițiilor în apărare”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit CNN.

NATO nu intervine în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că toată lumea este profund impresionată de soarta oamenilor din Ucraina care fug din calea atacurilor ruse, dar a ținut să precizeze că NATO nu va interveni militar în acest război pentru că ar putea duce la extinderea lui, lucru susținut și de Jens Stoltenberg.

Trebuie clarificat un lucru: NATO nu va interveni militar în acest război”, a spus Olaf Scholz.

Kievul a cerut în repetate rânduri ajutor din partea Europei și a NATO, în special o zonă de excludere aeriană. Alianșa Nord-Atlantică avea grupuri de luptă în Estonia, Lituania, Letonia si Polonia, dar după invadarea Ucrainei număul acestora s-ar putea dubla, deoarece vrea sa aducă mai multe trupe în aceasta zonă.

Guvernele europene au abordat guvernul SUA și contractorii de apărare pentru a cumpăra arme, inclusiv drone, rachete și sisteme de apărare antirachetă.