Muzica populară din România, în doliu. Un cunoscut artist s-a stins din viaţă. Colegii sunt profund îndureraţi

Andra Daoud 17.02.2022, 13:08
Muzica populară din România, în doliu. Un cunoscut artist s-a stins din viaţă. Colegii sunt profund îndureraţi

Un cunoscut artist de muzică populară s-a stins din viață noaptea trecută. Vestea că maestrul, supranumit „Luceafărul folclorului românesc”, a murit a fost dată de Florin Vasilică și confirmată de colegii de la ansamblu, prin intermediul unei postări pe Facebook. Mulți colegi de breaslă, dar și fani și-au exprimat regretul pentru dispariția artistului și au transmis condoleanțe familie.

Muzica populară din România, în doliu

Stelian Stoica, dirijorul și coordonatorul Ansamblului Jidvei România, s-a stins din viață în noaptea de miercuri spre joi. Anunțul a fost făcut de Florin Vasilică, fiul regretatului Liviu Vasilică, printr-o postare pe Facebook.

O veste tristă… Coordonatorul și dirijorul Ansamblului Jidvei România – Stelian Stoica (Stelu) – a încetat din viață. Am activat timp de 2 ani la Ansamblul Artistic Jidvei România din Sibiu ca solist vocal și operator calculator. Dl. Stelu împreună cu doamna Marioara Murărescu au fost primele persoane care m-au ajutat să reînființez Grupul Teleormanul și m-au susținut direct și necondiționat, sprijinindu-mă să trec peste necazurile și nenorocirile pe care mi le pricinuiau cei de la Ansamblul Burnasul din Alexandria. Dumnezeu să-l aibă în paza Sa!”, a scris acesta pe rețeaua socială.

Vestea a fost primită cu tristețe și de alți colegi de breaslă ai dirijorului, care au lăsat mesaje de adio în secțiunea de comentarii. Și cei de la Ansamblul Jidvei, unde activase în ultimii ani, i-au dedicat o postare regretatului dirijor.

În această noapte a plecat să dirijeze orchestra națională a îngerilor, marele dirijor Stelian Stoica! Noi, membrii Ansamblul Jidvei România și ai Orchestrei Naționale Jidvei România suntem îndurerați de această veste tragică a plecării la cele veșnice a Maestrului nostru drag!

Generații de generații de artiști, formați sau acompaniați, cu siguranță, sunt la fel de îndurerați! Cuvintele sunt puține, dar lăsăm să vorbească versurile și cântecele create cu atâta dăruire de dumnealui. (…) Odihnă veșnică, Maestre!”, au scris cei de la ansamblu pe Facebook.

Muzica populară din România, în doliu. Un cunoscut artist s-a stins din viaţă. Colegii sunt profund îndureraţi
A murit Stelian Stoica, unul dintre cei mai cunoscuți dirijori

Și-a descoperit pasiunea pentru muzică la casa de copii

Stelian Stoica s-a născut în localitatea Orla, din Depresiunea Cibinului, la 17 kilometri de Sibiu. A crescut la casa de copii, acolo unde și-a descoperit și pasiunea pentru muzică. A cântat mai întâi la mandolină, însă acordeonul a fost instrumentul care l-a consacrat și pe care l-a iubit cel mai mult.

Acolo am învăţat să cânt la acordeon. Am învăţat întâi la mandolină, am încercat mai apoi la chitară, dar nu mi-a plăcut, pentru că mă dureau degetele, dar acordeonul m-a atras foarte mult. Faptul că ştiam să cânt cât de cât la acordeon, în şcoala generală mă foloseau la serbări… Apoi, după ce m-am întors din armată, aveau nevoie de cineva care să se ocupe de activitatea culturală în comună.

La un moment dat, un grup de copii a prezentat un dans cu ritual specific zonei noastre, Mărginimea Sibiului. Era un joc de la ceata Căluşerilor, pe care îl învăţaseră de pe la bătrâni“, povestea regretatul dirijor.

 

Urmăriți Impact.ro și pe