Mugur Isărescu, mesaj important. Ce le transmite guvernatorul BNR românilor în plină stare de urgență

Redacția IMPACT 01.04.2020, 18:33
Mugur Isărescu, mesaj important. Ce le transmite guvernatorul BNR românilor în plină stare de urgență

Mugur Isărescu a oferit ieri, pentru prima dată de la izbucnirea crizei generate de COVID-19, declarații de presă. Cum vede Guvernatorul BNR situația actuală din România și ce recomandări are către populație?

Declarație de presă a Guvernatorului BNR

Guvernatorul BNR, Mugur Isăreascu a anunțat marți, printr-o declarație de presă că vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit.

BNR recomandă plata evitarea plăților cash. Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu
BNR recomandă plata evitarea plăților cash. Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

„Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retra­ge­rile de numerar, de la BNR, ale instituţiilor de credit, pentru a acoperi cererea populaţiei şi a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4,4 mld. lei (de două ori mai mult decât în de­cem­brie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă), în ulti­mele zile acestea s-au redus substanţial. Valoa­rea numerarului din casele de circulaţie ale instituţiilor de credit a crescut, ceea ce în­seamnă că acum acestea îşi pot acoperi din in­te­rior necesarul de numerar pentru efectuarea plă­ţilor şi alimentarea fluentă a ATM-urilor“, a transmis Isărescu.

În ceea ce privește fondul de rezervă de numerar al Băncii Naționale a României, acesta a rămas în limitele de prudență și a crescut ușor doar în ultimele zile, explică Mugur Isărescu. Cu toate acestea, BNR recomandă, ca în această perioadă, întreprinderile și populația să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar.

Șeful BNR mai transmite că personalul instituției lucrează, încă de la începutul lunii martie a acestui an în regim de urgență.

„Acum obiectivul nostru principal este să păstrăm stabilitatea recâștigată și în același timp să asigurăm lichiditățile necesare finanțării fluente a cheltuielilor bugetare, economiei reale și populației. Celor aflați în prima linie în lupta cu inamicul invizibil – personalul medical, militar și cel din Ministerul Afacerilor Interne – le transmitem nu numai recunoștința noastră, dar și promisiunea fermă că vom acoperi cu prioritate și fără sincope nevoile de lichiditate, în lei și valută, pentru finanțarea operațiunilor prin care se asigură cele necesare activității lor”, a precizat Isărescu.

Urmăriți Impact.ro și pe