EXCLUSIV

Motivul pentru care Sofia Vicoveanca nu a mers niciodată în pelerinaj la Sf. Parascheva: „Așa am considerat” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 13.10.2021, 18:52
Motivul pentru care Sofia Vicoveanca nu a mers niciodată în pelerinaj la Sf. Parascheva: „Așa am considerat” EXCLUSIV

Sofia Vicoveanca, una dintre cele mai îndrăgite soliste de muzică populară românească e cunoscută deopotrivă și pentru evlavia sa. Suceveancă de origine, Sofia Vicoveanca, care tocmai a împlinit în această toamnă 80 de ani, nu ezită să vorbească despre credința sa, atât pe pagina de Facebook, dar și în discuții libere, cu oameni din toată lumea.

Puțină lume știe că ea nu a ajuns încă la Iași, exact în perioada pelerinajului celebru creat în jurul datei de 14 octombrie, atunci când este sărbătorită oficial Sf. Parascheva, patroana Moldovei.

”Nu am reușit încă să ajung la Iași, la Sf. Parascheva, la jumătatea lunii octombrie. În anii trecuți nu am făcut-o dintr-un motiv profesional, să-l numesc așa. Adică, de fiecare dată cu perioada asta se suprapunea o alta în care avem concerte și spectacole. Dorință a fost, dar pur și simplu nu s-a putut”, a declarat Sofia Vicoveanca pentru impact.ro.

Absență compensată cu rugăciune

Anul acesta însă lucrurile au stat ușor diferit. ”Anul acesta vă mărturisesc sincer că nu am avut niciun concert programat chiar în această perioadă. Însă am decis să nu merg la pelerinaj. Nu din frică de COVID-19, ci aș numi-o dintr-o anumită grijă față de mine și față de cei din jurul meu. Așa am considerat că e mai bine și așa am și făcut”, precizează îndrăgita solistă.

”Absența mea de la pelerinaj, dacă pot vorbi despre așa ceva, va fi compensată de rugăciune. Am preferat să fac rugăciuni de la mine de acasă. Au contat, de ce să nu spun, și vârsta, și vremea de afară, cu frigul, ploaia și umezeala asta care-ti intră în oase, dar cel mai mult a contat pandemia asta.

Voi fi atentă și în ziua în care e trecută sărbătoare cu cruce roșie în calendar mă voi ruga insistent de acasă. Rugăciunea are putere în fața Domnului, chiar dacă e făcută din propria sufragerie. Importantă e sinceritatea ei!”, a mai spus Sofia Vicoveanca.

Motivul pentru care Sofia Vicoveanca nu a mers niciodata in pelerinaj la Sf. Parascheva:
Dan Negru

Nu renunță la pelerinaj

Ea a adăugat că nu va renunța la ideea de a merge cândva la pelerinaj, în fața moaștelor patroanei spirituale a Moldovei, dar că va face acest lucru de îndată ce situația generală a pandemiei actuale va cunoaște o perioadă de relaxare.

O altă vedetă ce și-a declarat legătura aparte cu Sfânta Parascheva este Dan Negru. Vedeta celor de la Antena 1 a transmis pe rețelele sociale că sfânta în cauză e ”prietena sa”, iar aceasta ”i-a dublat mereu bucuriile și i-a înjumătățit necazurile”.

”Mi-e dor de prietena mea din Iași. Se fac doi ani de când lipsesc de la ziua ei. De mulți ani, în octombrie, vin la Iași să-i mulțumesc că m-a purtat prin lumină tot anul. Revelionul mulțumirilor mele e mereu pe 13 octombrie. Îi spun prietenă și nu fac, astfel, vreo necuviință, pentru că prietenia e cea care dublează bucuriile și înjumătățeste necazurile.

Și asta am simțit că a făcut în viața mea prietena Sfânta Parascheva. Mereu mi-a dublat bucuriile și mi-a înjumătățit problemele. Găsiți-vă un sprijin care sa facă asta în viața voastră. Eu îl am. În octombrie, an după an, am învățat sa-i aduc mulțumiri. Atunci e revelionul mulțumirilor mele…”, a precizat Dan Negru pentru doxologia.ro.

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă pentru peleriniajul anual la Iași mult mai devreme, la 8 octombrie, din cauza situației actuale a pandemiei. Pe 14 octombrie, ,în ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, sfânta liturghie va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

Urmăriți Impact.ro și pe