Motivul pentru care românii utilizează voucherele sociale pentru alcool şi ţigări: „”Acele produse sunt considerate necesare”

Elena Avramescu 19.08.2022, 07:42
Motivul pentru care românii utilizează voucherele sociale pentru alcool şi ţigări: „”Acele produse sunt considerate necesare”

Vouchere sociale au stârnit dileme în rândul cetățenilor care nu și-au dat seama exact cum trebuie folosite, iar alții s-au gândit să facă profit de pe urma lor și le-au pus la vânzare în schimbul unei sume de bani. Însă cele mai multe cazuri au fost acelea în care oamenii au cumpărat alcool și tutun cu ajutorul lor, sau au încercat să facă asta, lucru complet nepermis.

Voucherele sociale folosite pentru alcool şi ţigări au creat controverse

În acest sens, ministrul Proiectelor Europene a ținut să precizeze că voucherele sociale au fost blocate pentru beneficiarii care au cumpărat cu ele tutun şi alcool și așa vor rămâne până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Iar asta deoarece experţii consideră că din coşul de cumpărături fac parte acele produse pe care oamenii le consideră necesare, astfel că este o decizie personală pe ce decid să dea banii.

Până în prezent, peste 10.000 de vouchere sociale au fost blocate de autorităţi deoarece beneficiarii au cumpărat cu ele aceste produse, iar anunțul a fost făcut chiar de către Marcel Boloş, ministrul Proiectelor Europene. În plus, toate persoanele care nu folosesc voucherele corect riscă să fie amendate cu sume de până la 6.500 de lei.

„Nu se poate generaliza folosirea cardurilor doar pentru produse de tutun şi alcool. Ne aşteptam să existe astfel de cazuri, motiv pentru care în Ordonanţa care a fost aprobată, am şi introdus un capitol de sancţiuni, încât astfel de lucruri să le putem sancţiona”, a spus Marcel Boloş, ministrul Proiectelor Europene, potrivit Adevărul.

Aceste vouchere în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni și sunt valabile pe parcursul a 12 luni de la data emiterii. În plus, în jur de 2,5 milioane de români beneficiază de ele. Se pare că persoanele care au cardurile blocate vor putea să le refolosească din nou din septembrie, atunci când va avea loc următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra.

Sociologul Alfred Bulai a ținut să se implice în acest subiect, fiind de părere că este o „decizie politică să spui că oferi bani doar pentru anumite produse, mai ales că din coşul de cumpărături fac parte acele produse pe care oamenii le consideră necesare, fiind o decizie, bineînţeles, personală”.

Voucherele sociale au stârnit un scandal monstru. Cine sunt pensionarii obligați să dea înapoi cardurile cu cei 250 de lei
Vouchere sociale – Inquam Photos / Octav Ganea

Psihologul Mihai Copăceanu a avut ceva de spus, punctând faptul că pentru anumite persoane alcoolul şi ţigările reprezintă lucruri mai importante decât hrana, oricât de greu de crezut ar părea.

„În cazul persoanelor dependente de o substanţă, preocuparea acesteia devine o prioritate zilnică, indiferent de resursele pentru hrană. Dacă voucherele sociale se adresează persoanelor aflate în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie, la această categorie consumul de substanţe este mai frecvent.

Ministrul să prevină astfel de situaţii care nu sunt excepţii şi ar fi trebuit să adopte măsuri care să împiedice din start achiziţionarea de substanţe precum tutunul şi alcoolul, cu alte cuvinte să se asigure că ajutorul social şi-a atins scopul”, a spus Mihai Copăceanu.

Și sociologul Gelu Duminică este de aceeași părere și spune că amenda nu este o soluţie viabilă, deoarece oamenii eligibili pentru aceste vouchere nu au cum să o plătească iar în acest fel se va adânci sărăcia faţă de persoanele vulnerabile.

Alfred Bulai este de acord cu Gelu Duminică şi spune că amenzile sunt doar o „aberaţie” deoarece cei care primesc aceste vouchere au un venit mic şi nu ar avea cum să plătească acea sumă.

„Voucherele sunt făcute pentru a sprijini, pentru a acoperi cheltuielile de maximă necesitate, nu doar alimentele”, a mai notat sociologul Alfrei Bulai.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...