Motivul pentru care militarii ucraineni folosesc o armă veche de 100 de ani. Cântăreşte aproape 70 de kilograme

Stan Filon 17.05.2022, 20:18
Motivul pentru care militarii ucraineni folosesc o armă veche de 100 de ani. Cântăreşte aproape 70 de kilograme

Acum s-a aflat că ucrainenii folosesc împotriva rușilor o armă care a fost folosită prima dată pe un câmp de bătălie în urmă cu 100 de ani! Ucraina are aceste arme încă de pe vremea când încă făcea parte din URSS, iar de când a început războiul cu Rusia aceste arme sunt folosite în fiecare zi. Mulți soldați ucraineni nu le-ar da pe nicio armă modernă, iar motivul este unul foarte întemeiat, după cum veți afla din rândurile de mai jos.

De ce folosesc militarii ucraineni o armă veche de 100 de ani împotriva rușilor

Ucrainenii au fost nevoiți să apeleze la o armă cu o vechime de peste 100 de ani. Vorbim despre mitraliera Maxim M1910, care cântăreşte 68 de kilograme şi are un scut blindat fixat pe un suport distinctiv pe două roţi care permite tractarea sa de către un vehicul sau manevrat de echipajul de armă.

Mai exact, acest tip de mitralieră a fost introdusă pe câmpurile de luptă în 1910, fiind o versiune de fabricaţie rusească a primei mitraliere cu adevărat automată, brevetată în 1883 de inventatorul americano-britanic Hiram Maxim. Este nevoie de un singur soldat pentru a dezlănțui iadul. Trage mii de gloanțe pe minut, iar spre deosebire de armele moderne, aceasta poate fi folosită o bună perioadă de timp, deoarece are un sistem de răcire pe bază de apă. Pe când armele moderne se încing și se pot deteriora, din cauza căldurii, aceasta funcționează perfect.

De ce folosesc militarii ucraineni o arma veche de 100 de ani impotriva rusilor
De ce folosesc militarii ucraineni o arma veche de 100 de ani impotriva rusilor

35.000 de astfel de arme în Ucraina

Un soldat ucrainean descrie arma veche de 100 de ani ca fiind foarte precisă la o rază de un kilometru, eficientă la trei kilometri şi că nu ar schimba-o niciodată pentru o armă mai modernă.

Mitralierele medii moderne care trag cu aceeaşi muniţie de 7,62 mm ca şi M1910 sunt mult mai uşoare şi mai portabile, actualul PKM rusesc, de exemplu, cântărind mai puţin de o cincime decât arma ce datează din urmă cu mai bine de un secol, însă și aceasta poate suferi deteriorări grave din cauaza căldurii. Ucraina avea în anul 2012 35.000 de astfel de arme, fabricate între anii 1920 și 1950.

Urmăriți Impact.ro și pe